Ovo su 3 vrste doručka koje svi jedemo, a za koje stručnjaci upozoravaju da povećavaju rizik od raka
Sigurno smo već puno puta čuli da je doručak najvažniji obrok dana, a ono što jedemo ujutro može uticati ne samo na naš dan već i na naše dugoročno zdravlje.
Pogrešan izbor doručka ne utiče samo na ciljeve vezane za telesnu težinu, već može povećati i rizik od određenih bolesti, uključujući i rak.
Prema riječima onkološkinje dr. Sju Klenton, određena i uobičajena hrana za doručak može biti povezana sa rizikom od raka. Evo na koje vrste hrane upozorava.
1. Prerađeno meso
Namirnice poput slanine i kobasica često se smatraju neizostavnim delom doručka, ali mogu i ozbiljno ugroziti zdravlje. “Prerađeno meso sadrži konzervanse poput nitrata i nitrita koji tokom kuvanja mogu stvarati kancerogene spojeve”, upozorava dr. Klenton za SheFinds a prenosi index.hr. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikuje prerađeno meso kao grupu 1 karcinogena.
Zdravija alternativa može biti doručak bogat biljnim proteinima, poput tofua, pasulja ili sočiva. “Razmislite o kajgani sa povrćem, tofuom i začinskim biljem za nutritivno bogat početak dana”, predlaže onkološkinja.
2. Slatke žitarice
Iako su praktične i često ukusne, slatke žitarice mogu povećati rizik od raka. “Visok unos šećera povezan je sa pretilošću, koja je poznati činovnik rizika za različite vrste raka”, objašnjava dr. Klenton.
Uz šećer, većina žitarica je visoko prerađena i sadrži aditive. Za zdraviju opciju možemo birati celovite žitarice bez dodanih šećera te obogatiti obrok svežim voćem, orašastim plodovima i semenkama za uravnotežen i hranjiv doručak.
3. Pržena hrana
Prženi krompirići i slična pržena hrana mogu sadržavati akrilamid, hemikaliju koja se stvara prženjem skrobnih namirnica na visokim temperaturama i povećava rizik od raka. Osim toga, pržena hrana sadrži nezdrave masnoće koje dodatno narušavaju zdravlje.
Dr. Klenton preporučuje pečenje ili pripremu krompira u air fritezi kao zdraviju alternativu. “Dodajte sveže voće ili salatu od mešanog povrća kako biste doručak učinili lakšim i zdravijim”, zaključila je.