• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
rizik od raka
foto: Elina Manninen / Panthermedia / Profimedia

Ovo su 3 vrste doručka koje svi jedemo, a za koje stručnjaci upozoravaju da povećavaju rizik od raka

CityMagazine
02.12.2024. 2 min Zdravlje

Sigurno smo već puno puta čuli da je doručak najvažniji obrok dana, a ono što jedemo ujutro može uticati ne samo na naš dan već i na naše dugoročno zdravlje.

Pogrešan izbor doručka ne utiče samo na ciljeve vezane za telesnu težinu, već može povećati i rizik od određenih bolesti, uključujući i rak.

Prema riječima onkološkinje dr. Sju Klenton, određena i uobičajena hrana za doručak može biti povezana sa rizikom od raka. Evo na koje vrste hrane upozorava.

1. Prerađeno meso

Namirnice poput slanine i kobasica često se smatraju neizostavnim delom doručka, ali mogu i ozbiljno ugroziti zdravlje. “Prerađeno meso sadrži konzervanse poput nitrata i nitrita koji tokom kuvanja mogu stvarati kancerogene spojeve”, upozorava dr. Klenton za SheFinds a prenosi index.hr. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikuje prerađeno meso kao grupu 1 karcinogena.

Zdravija alternativa može biti doručak bogat biljnim proteinima, poput tofua, pasulja ili sočiva. “Razmislite o kajgani sa povrćem, tofuom i začinskim biljem za nutritivno bogat početak dana”, predlaže onkološkinja.

2. Slatke žitarice

Iako su praktične i često ukusne, slatke žitarice mogu povećati rizik od raka. “Visok unos šećera povezan je sa pretilošću, koja je poznati činovnik rizika za različite vrste raka”, objašnjava dr. Klenton.

Uz šećer, većina žitarica je visoko prerađena i sadrži aditive. Za zdraviju opciju možemo birati celovite žitarice bez dodanih šećera te obogatiti obrok svežim voćem, orašastim plodovima i semenkama za uravnotežen i hranjiv doručak.

3. Pržena hrana

Prženi krompirići i slična pržena hrana mogu sadržavati akrilamid, hemikaliju koja se stvara prženjem skrobnih namirnica na visokim temperaturama i povećava rizik od raka. Osim toga, pržena hrana sadrži nezdrave masnoće koje dodatno narušavaju zdravlje.

Dr. Klenton preporučuje pečenje ili pripremu krompira u air fritezi kao zdraviju alternativu. “Dodajte sveže voće ili salatu od mešanog povrća kako biste doručak učinili lakšim i zdravijim”, zaključila je.

Oznake:

doručakrizi od raka

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li ste znali da u Srbiji postoji Versajski park, i to na samo sat i po vremena od Beograda: Mesto koje krije tajnu
Prethodni

Da li ste znali da u Srbiji postoji Versajski park, i to na samo sat i po vremena od Beograda: Mesto koje krije tajnu

MOL Serbia
Sledeći

MOL Serbia posadila više desetina stabala u beogradskom parku „Ušće”

Sledeći
MOL Serbia
02.12.2024.

MOL Serbia posadila više desetina stabala u beogradskom parku „Ušće”

Prethodni
01.12.2024.

Da li ste znali da u Srbiji postoji Versajski park, i to na samo sat i po vremena od Beograda: Mesto koje krije tajnu

Da li ste znali da u Srbiji postoji Versajski park, i to na samo sat i po vremena od Beograda: Mesto koje krije tajnu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖