• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Sad je idealno vreme da u svom domu zasadite ove začine

CityMagazine
01.05.2022. 4 Mins Read Dom i dizajn

Ako se pitate kako da oplemenite svoju terasu ili dvorište, mi predlažemo – začine. Oni ne samo što su lepi kada olistaju, a neki od njih i cvetaju, već će vam biti i od velike koristi u pripremanju hrane.

Zamislite, leto je, odlučili ste da spremate ribu i baš vam, na primer, nedostaje ruzmarin. Prošetate se iz kuhinje do terase i možete da ga uberete svežeg, mirisnog i najbolje od svega – tačno onoliko koliko vam treba. Ko kaže da ne možemo gajiti bar nešto svoje čak iako nemamo veliko i prostrano dvorište i baštu?

Zato smo za vas spremili listu naših omiljenih začina koje je vrlo lako gajiti u saksijama.

Povezani članci

Otvoren prvi IKEA Studio za planiranje u Srbiji

Gala revija srpskih modnih brendova

Bosiljak

Foto: Rasa Kasparaviciene

Bosiljak skoro svi vole, i nema ništa bolje nego kad uberete nekoliko svežih listova i ubacite u svoju pastu bolonjeze ili amatricianu. Takođe, ovaj začin možete kupiti na svakom ćošku i to različite vrste, pa koji vam se svidi taj može da bude kralj vaše bašte na terasi.

On odlično podnosi tople temperature, ali budući da je koren biljke plitak, bosiljak zahteva relativno veliku količinu vlage.

Vlašac

Za razliku od crnog i belog luka, kod vlašca se beru i koriste u ishrani zeleni delovi biljke, a ne lukovica. Stabljike su duge i šuplje, i predstavljaju jestiv deo biljke, a obično se seku na sitne komade i dodaju jelima od ribe, supama, sosovima, salatama, meksičkoj kuhinji, jelima sa krompirom i širokom spektru drugih obroka.

Vrlo je otporan na niske temperature i može podneti u zemljištu i vrlo oštre kontinentalne zime. Kada se dužina dana smanji ispod 14 sati, a temperatura padne ispod 16 °C, asimilati iz lišća premeštaju se u lukovice, a lišće žuti i odumire, što je znak prelaska u mirovanje. Takođe, vlašac voli dosta vode.

Peršun

Foto: pintando la luz

Peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini. Poznato je da je čaj od peršuna odličan za mokraćne kanale, a takođe izuzetno ukusan u supi ili bilo kom drugom jelu. Tako da, u široku saksiju slobodno posadite mladice i uživajte tokom čitavog leta, do kasne jeseni zapravo, u čarobnim listovima ove biljke.

Peršun ne zahteva previše, niti posebno održavanje, ali tokom visokih letnjih temperatura nije loše da ga zalivate ujutru i uveče.

Ruzmarin

Osim što je ukusan, ruzmarin se preporučuje ljudima koji su imali moždani udar ili ljudima koji imaju problema sa pamćenjem, jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu. Svakako, ne smemo zanemariti i da odlično izgleda u saksiji, kao mala tuja, te kada procveta, njegov miris se daleko oseti.

Važno je znati da je njemu potrebno dosta sunca, ali će tolerisati i malo hlada. Izdržljiva je biljka i otpornija je na mrazeve od ostalih mediteranskih kultura, ali mu ipak treba zaštita od vetra.

Mirođija

Foto: Sarah Halliday

Svi znamo miris mirođije, a ona je zeljasta jednogodišnja biljka igličastih vrhova sa tankim korenom. Ovaj pristupačan začin je korišćen od davnih vremena i kao lek protiv gasova, nadimanja, nesanice i za pospešavanje rada organa za varenje.

Nije zahtevna prema temperaturi. Mirođija nema velike zahteve prema vodi i samo u fazi klijanja i nicanja osetljiva je na nedostatak vlage, a njen cvet će vam zaista oplemeniti terasu.

Nana

Prema nekim istorijskim zapisima nana se kao lek koristila još pre hiljadu godina. Ona u saksiji miriše sama od sebe, a ako je vašoj hladnoj limunadi potrebno malo više arome, ili pak želite dobar mohito – imate spremnu biljku na svojoj terasi.

Nana je višegodišnja biljka, jakog mirisa, raste samoniklo kao korov, ali može i da se gaji u saksijama. Uzgajati nanu u bašti ili saksjiji je veoma lako, a zahteva dosta vode i treba je redovno zalivati.

Celer

Foto: Milada Vigerova

Imam trik u rukavu za celer. Obično tražim mladu glavicu od nekoga ko ga gaji u bašti ili pak u prodavnici kupim prvi mladi koji se pojavi. Stavim ga u vodu i kada krene lišće – jednostavno ga zasadim u saksiju. Lišće berem po potrebi dok ne zazimi.

Celeru koji raste je potrebno mnogo vode. Zalivanje je veoma bitno za uspešno gajenje celera, neka zemljište svuda bude podjednako vlažno i redovno zalivajte biljke. Celer ne trpi sušu. Ako zemljište nije stalno vlažno, to će negativno uticati na ukus celera.

Matičnjak

Matičnjak je najbliži rođak nani, a ima istu naviku kao i ona, a takođe je odličan u sokovima i koktelima. Ako ga gajite u saksiji, neka bude manja i neka bude on sam u njoj, jer će u suprotnom pojesti drugu biljku.

Potrebno je dovoljno vlage da biste dobili najbolji ukus. Ostavlja i miris i ukus poput limuna. Odličan je u voćnim salatama, čaju, limunadi i marinadama.

Žalfija

Foto: Matt Montgomery

Vruć je dan, vi lenji, a gladni… Malo putera, par listova žalfje i soli i bibera po ukusu. Dobro izmešajte sve i dodajte vašu omiljenu skuvanu testeninu i voila – imate idealan obrok. A potrebno vam je svega par listiće ove predivne biljke koju imate na svojoj terasi.

Žalfiju možemo uzgajati i kao saksijsku biljku u kući, tj. na osunčanom prozoru. Ako listovi žalfije počnu da žute, to će značiti da joj treba više mesta i zemlje. Ona dobro podnosi sušu, ali mlade biljke žalfije iz direktne setve za početni rast zahtevaju dosta vlage.

Izvor: Zadovoljna.rs
Naslovna fotografija: Karolina Grabowska

Povezani članci

Kim oskrnavila Merlinku, Balensijaga udarila na decu: 10 najvećih modnih momenata u 2022. godini

Izložba modnih fotografija Aleksandra Kujučeva, Nebojše Babića i Miše Obradovića

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovu biljku treba držati u domu jer umanjuje anksioznost

Next

Najbolje ideje za uređenje prostora za osobe rođene u znaku bika

Next
02.05.2022.

Najbolje ideje za uređenje prostora za osobe rođene u znaku bika

Previews
28.04.2022.

Ovu biljku treba držati u domu jer umanjuje anksioznost

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖