• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Recepti koje smo videli prvi put na filmu, a bez kojih danas ne možemo da zamislimo našu kuhinju

Miloš Dašić
26.07.2022. 3 Mins Read Film/TV

Magija filma može mnogo toga, pa tako i da nam sjajno izrežiranom scenom otvori apetit i navede vodu na usta. Neke od recepata iz filmova i dan danas pamtimo, sanjamo, ali i što da ne, kuvamo.

Čovek koji je inspirisao celu ovu listu je svakako Pol Sorvino. Kultni glumac koji je preminuo, ostaće upamćen po mnogim ulogama, ali možda najviše po onoj u filmu Dobri momci, kao i specifičnom načinu seckanja belog luka, i to žiletom.

Rest in Peace, Paul Sorvino (1939–2022)
pic.twitter.com/oFOxcPu7I0

— cinesthetic (@TheCinesthetic) July 25, 2022

Nije baš da mafijaške filmove gledamo zbog hrane, ali nije ni daleko od istine. Italijani i njihovi potomci koji sad žive u Americi, daju hrani baš na značaju, što se uglavnom vidi na njihovim linijama u mafijaškim filmovima. U Dobrim momcima ostaće upamćen recept koji naslovni junaci prave dok su u zatvoru, pa tako Sorvino secka beli luk, dok mu kolega pravi sos od paradajza sa tri vrste mesa i tri vrste luka. Naravno ovi mafijaški zatvori su snadbeveni bolje nego prosečna samoposluga, ali svakako da smo makar jednom probali da oponašamo ovaj sos bolonjeze i u našoj kuhinji.

Povezani članci

Otkrivamo deo programa 28. Festivala autorskog filma

Tribina o filmu „Kristina”: Ljubav – ako je ikako moguće…

Petaračke priče

Jedan od najslađih zalogaja u istoriji filma je svakako onaj koji Sem Džekson uzme na početku filma Petparačke priče, pre nego citira Bibliju i pobije dužnike svog gazde. Kao što je i deo iz Biblije izmišljen tako i „Big Cahuna Burger“ koji proba ne postoji, ali mnogi su probali da otkriju šta se nalazi u njemu, i shvatili da je to u suštini klasičan „American joint cheesburger“, što znači meso, sir, salata, krastavčići i paradajz.

Ratatouille

Većina ljudi bi se užasnula da nađe pacova u svojoj kuhinji. Ali u crtanom Ratatouille, pacov Remi je tajna ukusnih jela kuvara Linguinija. Ipak, njegovo čuveno francusko jelo je nešto što vrlo često i sami umemo da pravimo leti, samo na naš domaći način, i svako ima svoje ime i svoje recept za ovaj bućkuriš. Prženo, Sataraš, Bećerac, kako god hoćete i koje god povrće ubacite da se kuva u pardajz soku i vinu, nećete pogrešiti, a biće sjajno.

Forest Gump

Možda škampi nisu najčešća stvar na našoj trpezi, ali svakako da su nas oduvek zanimali ovi morski plodovi, pravljeni u filmu koji je Tom Henksu doneo drugog Oskara. Zbog Gampovog prijetejja Babe i njegovog nabrajanja šta sve njegova mama ume da napravi za ručak on će pokreniti firmu za pecanje ovih morskih stvorova, koja će mu doneti bogatstvo. Gumbo ili Džambolaja je samo jedan od obroka koje smo videli na filmu, dok naši morski susedi to bolje znaju da naprave na buzari.

Kum

I za kraj, opet mafijaški film, jer kao što smo rekli, gastronomija je izgleda jako bliska ratovima podzemlja. Sigurno su mnogi imali korist od više puta pogledanog filma, s obzirom da ovde imamo čak i ceo recept. Klemenca — isti onaj koji izgovara rečenicu „ostavi pištolj, uzmi kanole“ na drugom mestu u filmu, nudi pristojan recept za sos: „Počinjete sa malo ulja. Zatim pržite malo belog luka. Onda ubaciš paradajz, i paradajz pastu, propržiš, paziš da se ne zalepi. Prokuvaš, ubaciš sve svoje kobasice i ćufte. I malo vina i malo, vrlo malo šećera – to je moj trik.“

Naslovna fotografija: Pratik Gupta on Unsplash

Tags:

dobri momciforest gumpkumpol sorvino

Povezani članci

Inspirišite se uz najbolje filmove sa 15. izdanja Beldocsa

Zlatko Burić otvara 18. Slobodnu zonu

Share Article

Follow Me Written By

Miloš Dašić

Ostali članci

Previous

Slavni reditelj otkrio da je u mladosti bio diler

Next

Horor „Siroče – prvo ubistvo“ u bioskopima od 28. jula

Next
26.07.2022.

Horor „Siroče – prvo ubistvo“ u bioskopima od 28. jula

Previews
26.07.2022.

Slavni reditelj otkrio da je u mladosti bio diler

Najnovije

Haos na prvoj večeri Sanrema: Voditeljka u goloj haljini, psovke i pevač koji je demolirao binu
Ivana Milošević
Pamela Anderson će voditi šou o kuvanju „Cooking with Love“
CityMagazine
Bore Balboa za City Magazine: „Do it yourself“ proces mi je gušt, traje duže, ali je zadovoljština puno veća
Miloš Dašić
„New Church“ za City Magazine: Veltšmerc, melanholija, nada – Emocije koje dominiraju u zvuku
Miloš Dašić
Presedan na dodeli Gremija: Prva nagrada za saundtrek jedne video igre
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖