Milan Maksimović, šef kuhinje restorana Credo, Merriot Beograd: Jela iz starih kuvara
Restoran Credo je omiljeno mesto gde su gosti navikli na nedeljni branč, tematske večeri, degustacije vina, art vikende, sve krunisano pravim gastronomskim uživanjem. Nova sezona donosi i nova iznenađenja, ovog puta okrenuta bogatoj kulinarskoj tradiciji i zaboravljenim receptima.
Kako biste predstavili novi meni restorana Credo?
Credo je prepoznatljiv po svojim jedinstvenim jelima, to je nešto po čemu nastojimo da i dalje budemo zanimljivi i drugačiji. Novi Credo meni bi, možda, najbolje opisala i sekcija jela pod nazivom „Nešto iz starih kuvara‟. Ovim jelima želeli smo da probudimo zaboravljene recepte i damo im novi, pomalo moderniji izgled i novo ruho. Polako uvodimo gastro publiku Beograda u nešto zanimljivo i neočekivano, a što će biti predstavljeno početkom sledeće godine.
Kada bi po jedno jelo trebalo izdvojiti iz svakog segmenta jelovnika, koja bi to jela bila?
Teško je izdvojiti svega par jela, nekako bi značilo da na ostala jela nismo podjednako ponosni. Ako bih morao da biram nešto u šta verujem da će zaista biti prepoznatljivo i upečatljivo, onda bih rekao da su to urban burger sa cepkanom govedinom, tartar dimljene pastrmke sa valdorf salatom, domaće taljatele sa četiri vrste paradajza i mladim sirom, kanzas supa i losos na pireu od graška sa ćurizo kobasicom.
Koja svetska kuhinja, odnosno koji šef su najviše uticali na Vas?
Kada ste svim bićem u gastronomiji, apsolutno svaka kuhinja ima nešto što će vas oduševiti i ostaviti neki deo svoje kulture u vašim jelima. Italijanska kuhinja je, recimo, nešto što je gurmanima dalo mnogo više od paste i zaista uživam u istraživanju specijaliteta iz svake italijanske regije. Ako govorimo o šefu koji je puno traga ostavio u mom radu, to je svakako Bakić Komnen. Dugogodišnje mentorstvo se izrodilo u pravo prijateljstvo i na kraju kumstvo. Bez obzira na to, on je neko ko je u mom radu ostavio najveći trag i bio sa mnom tokom celog dosadašnjeg puta.
Koliko se to vidi na novom meniju?
Rekao bih kroz smele kombinacije ukusa i začina i čist servis jednostavnih linija.
Najsmelija kombinacija ukusa koju ste napravili?
Moram priznati da ih je bilo dosta, ali izdvojio bih sorbe od komorača i sambuke.
A „klasika“ na koju ste ponosni?
Bez trunke dvoumljenja – sutlijaš!
Preporuka za desert?
Credo koh sa dve vrste mleka uz slatko od divljih borovnica je nešto što će sigurno oduševiti kako domaće, tako i strane goste.
Restoran Credo nas je navikao na niz dešavanja, od nedeljnog branča do tematskih večeri, šta nas očekuje u ovoj sezoni?
Kao što smo rekli na početku, dobre stvari ne treba menjati, samo ćemo im dati malo drugačiju notu. Očekuju vas novi Credo Gastro Art vikendi, nedeljni brančevi koji će iznova nositi drugu temu, degustacije vina, tematske večeri i mnogo toga još. Obećavamo mnogo dobre hrane i dobrih druženja.