Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Da li na Veneri ima života?

Postoje veliki izgledi da Venerini oblaci sadrže toksični gas koji stvaraju bakterije, zaključak je nove naučne studije. Istraživači ove planete su 14. septembra objavili tekst u žurnalu Nature Astronomy u kome su otkrili da se u Venerinoj atmosferi nalazi toliko tragova gasa fosfina, da se to jedino može objasniti činjenicom da ga proizvodi neki mikroorganizam.

Ako njihova pretpostavka bude potvrđena, i ne pronađe se nijedno drugo objašnjenje za pojavu fosfina, to bi značilo da na Veneri postoji vanzemaljski život. Naravno, treba još sačekati sa velikim proklamacijama dok istraživači i naučnici ne potvrde ovo saznanje.

„Ne kažemo da je definitivno u pitanju život“, izjavila je astronomkinja Džejn Grivs sa Univerziteta u Kardifu i dodala: „Mi samo tvrdimo da je postojanje gasa fosfina moguć znak života na Veneri“.

Fosfin je inače toksičan za ljude i sve organizme koji koriste kiseonik. S druge strane, za anaerobne organizme koji možda nastanjuju užarenu Veneru, on ne bi predstavljao problem. Ovaj gas lako uništavaju sunčeva svetlost i sumporna kiselina, koje u Venerinoj atmosferi ima napretek, tako da ove činjenice pobijaju tezu da je gas proizveden mnogo ranije. Grivs i njene kolege smatraju da je postojanje mikroorganizama na Veneri za sada jedina validna teorija ovog fenomena.

Izvor: Neatorama

Izvor naslovne slike: NASA/JPL-Caltech/ Wikimedia Commons

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…