Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Dani Amerikane” od 7. do 27. oktobra

AUTOR: CityMagazine 06 Oct, 2019
„Dani Amerikane” od 7. do 27. oktobra

Povodom dolaska Dejvida Vana, nagrađivanog američkog autora, koji je preveden na više od 20 jezika i čija je knjiga Legenda o samoubistvu objavljena u Amerikani, od 7. do 27. oktobra u Beogradu će se održati manifestacija Dani Amerikane na različitim lokacijama i uz bogat program.

Na svečanom otvaranju koje počinje u 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, u Sali Makavejev (Uzun Mirkova 1), govoriće Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade, dr Biljana Dojčinović, profesorka na Katedri za opštu književnost, Igor Toholj, filmski autor i selektor, Mina Kebin, urednica u Laguni, Janja Stjepanović, urednica u Laguni i Tanja Vučković, PR Lagune. U 19 sati počinje koktel, a u 20 sati projekcija filma Divljak / The Wild One, r. Laslo Benedek (1953). 

Lagunina biblioteka Amerikana osnovana je krajem 2016. godine sa ciljem da upozna srpsku publiku sa klasicima 20. i 21. veka koji pružaju različite uvide u američko društvo, američku kulturu i njen uticaj na savremeni svet. U okviru te edicije objavljena je i knjiga Legenda o samoubistvu nagrađivanog američkog autora Dejvida Vana, koji će 26. oktobra biti gost na Sajmu knjiga. Susret sa piscem biće organizovan dan kasnije, 27. oktobra u Delfi Caféu.

Tokom Dana Amerikane na Filološkom fakultetu će niz predavanja biti posvećen savremenoj američkoj književnosti. U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan ciklus „drumskog filma“, ultimativnog američkog podžanra, u selekciji Igora Toholja. U Američkom kutku održaće se tribine o tri knjige iz ove edicije: Američkom tabloidu Džejmsa Elroja, Američkom psihu Breta Istona Elisa i o knjizi Džona Apdajka Beži, Zeko, beži. Laguna će sa Američkim kutkom nastaviti saradnju, pa će se tribine o ostalim knjigama iz biblioteke Amerikana održavati svake druge nedelje, tokom cele sledeće godine.

Kao svojevrstan uvod u Dane Amerikane i najava same manifestacije, Lagunin književni klub (petak, 4. oktobar) biće posvećen knjizi Dejvida Vana Legenda o samoubistvu.

„Dani Amerikane"

Uzun Mirkova 1, Studentski trg 3, Makedonska 22
07.Oct 2019
Jugoslovenska kinoteka, Filološki fakultet, Američki kutak

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…