Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dorćolska Iskra: Novi co-working prostor u centru grada

AUTOR: Ljubica Slavković 09 Mar, 2020
Dorćolska Iskra: Novi co-working prostor u centru grada

Nakon otvaranja savamalske pionirske Nove Iskre pre čitavih sedam godina i prvog proširenja koje je usledilo prošle godine otvaranjem vrata zemunske Nove Iskre, ovaj jedinstveni co-working koncept nastavlja da raste i da se neprestano razvija. Sklapanjem partnerstva s internacionalnom kompanijom rent24 iz Berlina, koja je jedan od najvećih svetskih co-working operatera, Nova Iskra donosi brojne novine u Beograd i otvara mnoga svetska vrata, i to s Dorćola.

Kompanija rent24 prisutna je u 45 gradova širom sveta na tri kontinenta, a njihovo korišćenje po posebnim uslovima od sada je dostupno i beogradskim korisnicima, uz brojne druge pogodnosti nastale iz ovog partnerstva. Prvi zajednički poduhvat ovog partnerstva bio je upravo otvaranje nove lokacije, u Cara Uroša 13 na Dorćolu. Novi prostor prati dosadašnji koncept ovog kreativnog haba, ali i donosi brojne novitete, kako u svom konceptu, tako i u oblikovanju.

Foto: Lumina Images

Dorćolska Nova Iskra predstavlja najveću od dosadašnje tri, i prostire se na 1.200 kvadratnih metara, obezbeđujući mesta za svakodnevni rad čak 130 članova. Pored različitih prostora namenjenih zajedničkom ili samostalnom radu, sastancima, susretima, odmorima i opuštanjima, Nova Iskra potvrđuje da je hrana važan aspekt dobrog rada i svoje usluge obogaćuje eksperimentalnim otvaranjem restorana u okviru same lokacije. I ovog puta važan deo prostora čini bliski susret s prirodom, tako da ulazni, centralni prostor sadrži urbani vrt, a neizostavni prostor okupljanja i opuštanja čini i krovna terasa. Novina je i koncept prostora za događaje, u potpunosti izdvojen od ostatka radnog prostora i opremljenim bioskopskom postavkom.

Foto: Nemanja Knežević

Za oblikovanje ovog multifunkcionalnog i sadržajima bogatog radnog haba na dva nivoa pobrinuo se arhitektonski dvojac studio OBE koji čine arhitektkinje Ksenija Pantović i Jasna Karavan. Njihov lični pečat ogleda se pre svega u tome što, za razliku od prethodnih, dorćolskom Novom Iskrom dominiraju pastelni i vedri tonovi. Kombinacije i kontrasti topline pastelnih tonova i hladnih čeličnih profila, zatim zaobljenih elemenata nameštaja i snažnih pravih uglova velikih, u čeliku umirenih staklenih površina, daje čitavom prostoru šmek filmske scenografije.

Foto: Lumina Images

Od svedenih kancelarijskih prostora, olakšanih lakoćom zavesa koje se prostiru od poda do plafona, do živih, koloritnih motiva džungle iscrtanim na zidovima frekventnijih prostora, dorćolska Nova Iskra prepuna je osobenosti. Svaka prostorija brižljivo je uređena, tako da se kroz prostor krećete svesni da su one deo istog koncepta, ali na taj način da je namena svake prostorije u potpunosti usklađena s doživljajem koji njeno uređenje budi u korisnicima.  

Foto: Nemanja Knežević

Tako je koračanje u ulazni deo, gde pastelni zaobljeni pult okružen zelenilom biljaka dočekuje u suncem okupanom prostoru ispod staklenog krova, dostojno filmske scene, dok je prostorija namenjena događajima njena suprotnost, potpuno zatvorena i jarkih boja, crvenih zidova i s prljavožutim zaobljenim jastucima, zapravo uređena kao bioskopska sala, mesto gde se scena odigrava. Sala za sastanke izdvaja se po svojoj netipičnoj rasveti zakrivljenog oblika koja prati dinamiku prostranog konferencijskog stola, takođe oživljena motivima džungle koji razigravaju i zidove restorana. Nasuprot tome, prostori za rad su svetli, svedenih linija i boja, pružajući inspirativno i mirom okupano mesto za rad.

Foto: Lumina Images

Kao što i sam prostor svojim izgledom to odaje, svaka Nova Iskra je na izvestan način jedinstvena. Tako je dorćolska više okrenuta timovima i kompanijama, zemunska ponajviše okuplja tech zajednicu, dok je savamalska omiljeno radno mesto frilensera i profesionalaca iz domena kreativnih industrija. Takođe, lokacije na Dorćolu i u Zemunu imaju omogućen pristup radnom prostoru 24/7, što čini da rad, kakav god bio, sa svim svojim posebnostima, drugačijim radnim navikama i potrebama, bude još fleksibilniji i lakši, i pre svega, u za to dobro osmišljenom ambijentu koji zaista otvara svetska vrata.

Izvor: Lumina Images

Najčitanije

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…