Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dvanaesto izdanje festivala savremenog plesa i performansa KONDENZ

AUTOR: CityMagazine 08 Oct, 2019
Dvanaesto izdanje festivala savremenog plesa i performansa KONDENZ

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, održaće se od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples. Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu, post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima.

Šta je aktuelno u svetu perfomansa na najuticajnijoj savremenoj plesnoj sceni na svetu? Koje su to skorašnje a koje buduće plesne inicijative u Njujorku? Jedan od ciljeva ovogodišnjeg programskog koncepta Kondenza jeste predstavljanje njujorške savremene plesne scene, te će na ova i druga slična pitanja odgovoriti Lidija Bel, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project, kroz predavanje Razglednica iz Njujorka u Ostavinskoj galeriji, zakazano za 27. oktobar u 17:30.

Istog dana od 20 sati u BITEF-u na programu je njujorška plesna predstava Yugoslavia, Mariane Valensije, koja istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova.

Kondenz će se održati od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu

Takođe, Ana Janevski, kustoskinja Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, održaće dva predavanja: 2. novembra u 12h u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u 19h u Magacinu na temu muzealizacije plesa i performansa, kao i o muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Jedna od tema u fokusu ovogodišnjeg Kondenza je pitanje radnih odnosa i ženskog rada, koje će biti obrađeno kroz niz prezentacija, razgovora i predstava – Neću dugo ostati ovde Ide Daniel (CZKD, 2. novembar u 20h), Izvan radnog vremena Dejana Srhoja (Ostavinska galerija, 2. novembar u 17h), kao i kroz javno slušanje audio performansa Radovi na sceni (Ostavinska galerija, 29. oktobar u 18h), nacionalne postavke Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine. Iste večeri, od 20h u Magacinu, Nina Gojić i Tajana Josimović predstaviće istraživanje sa temom Kako žive umjetnice, dok će povodom 35 godina teatra Mimart biti priređena projekcija video intervjua koje je napravio Marko Milić sa Nelom Antonović, uz razgovor sa publikom (CZKD, 30. oktobar u 18h).

„ Queer & performance” je programska celina koju uz predstavu Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu čine Mesečina Aleksandra Georgieva i Daria Barreta Damasa (CZKD, 30. oktobar u 20h), Exploded Goo Zrinke Užbinec (Magacin, 1. novembar u 20h), kao i projekcija filma Pogled Marka Pejovića, 31. oktobra u 19h u Slikarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

Performans Doći će partizani opet Dušana Murića

Bogat program ovogodišnjeg Kondenza upotpuniće performansi Doći će partizani opet Dušana Murića, Volitant Rite Gobi iz Mađarske, Delo u Hodu Teodora Tajhmana, Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, i imerzivni Poiesis sopstva Snježane Premuš. Tribinski program zaključuje razgovor i diskusija sa Milicom Ivić o potencijalima zajedničkog i njegovim aktualizacijama na sceni savremenog plesa u Srbiji (25.10. u 18h, Ostavinska galerija).  

Festival će zvanično biti zatvoren uz Delikatesni ponedeljak, 4. novembra u 19h u Kulturnom centru Grad.

Naslovna slika: predstava Yugoslavia, Mariane Valensije; Foto: Ian Douglas

Kondenz - festival savremenog plesa i performansa

23.Oct 2019
Kulturni centar GRAD, Magacin, Salon MSU, CZKD, Ostavinska galerija

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…