Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Naučna pismenost je neophodna

Ne možemo reći da je sada vreme kad nam je nauka najpotrebnija, jer nam je nauka snažno potrebna u svim vremenima, ali nesumnjivo vlada osećaj da poverenje u nauku slabi umesto da s novim otkrićima jača. Promocija nauke nije lak zadatak kad smo bombardovani informacijama sa svih strana, a naučne fakte često nije ni jednostavno razumeti. Ipak, inovacija je i tu ključna. Koje su te nove metode koje nauku mogu vratiti u ruke građana, i zašto nam je ona potrebna?

Pre nešto više od deset godina, Ministarstvo nauke Srbije osnovalo je Centar za promociju nauke (CPN). Ova javna institucija svoju misiju, premošćavanje jaza između nauke i društva, sprovodi kroz veliki broj različitih aktivnosti širom zemlje. Pored toga, CPN je uključen u više od deset evropskih projekata, čime doprinosi implementaciji aktuelnih svetskih trendova u naučnom obrazovanju i naučnoj komunikaciji i kod nas.

U proteklih 11 godina CPN je organizovao nebrojeno radionica, manifestacija, interaktivnih izložbi, tribina i predavanja, pokrenuo laboratorije, naučne kampove, obuke i stručne seminare, upustio se u izazovne međunarodne saradnje, pa čak lansirao i svoj časopis, radio-emisiju i naučnopopularni portal. Brojni noviteti koje CPN kod nas uvodi nastaju na globalnom nivou, a iza njih stoji svest da je neophodno da se građanima pribilže nauka i tehnologija, i da u tome leži preduslov za povećanje naučne pismenosti i tehnološki napredak čitave zemlje u budućnosti.

Građansko naučno istraživanje

Misija CPN-a se ne ogleda samo u tome da se premosti jaz između nauke i društva, tj. da se naučne teme približe javnosti. Cilj je i da se kroz različite pristupe, formate i metode omogući građanima da bolje razumeju naučne koncepte na osnovu kojih sutra mogu da donose određene informisane odluke. Jer, na kraju krajeva, kvalitet svakog pojedinačnog segmenta naših života zavisi upravo od toga kako razmišljamo i na osnovu čega odlučujemo, kako individualno, tako i kolektivno.

Među najsavremenijim metodama i načinima integracije građana u nauku ističe se građansko naučno istraživanje (eng. Citizen science). Ovaj koncept naziva se još i građanska participacija u naučnom istraživanju. Svoje korene vuče iz devedesetih godina XX veka, pa možda i nešto ranije, ali se poslednjih godina izrazito popularizuje. On počiva na ideji da se nauka vrati u ruke građanima i građankama tako što im omogućava da učestvuju u različitim etapama naučnog procesa i time smanjuje umetno kreiran jaz između „profesionalnih” naučnika i amatera.

Odbrana od lažnih vesti

Građansko naučno istraživanje podrazumeva da se naučna istraživanja ne dešavaju „tamo negde”, daleko od očiju javnosti kojoj se tek rezultati prezentuju, već da sama javnost učestvuje u procesu. Ovakav pristup omogućava građanima da uče, razumeju i diskutuju o naučnim metodama, standardima i vrednostima, čime zapravo grade sopstvenu naučnu pismenost. To vodi podizanju svesti o vrednosti naučnog istraživanja koje adresira različite svakodnevne probleme i globalne izazove. Time ne samo da građani imaju prilike da bolje razumeju kako nauka funkcioniše i time jačaju mehanizme da se odbrane od lažnih vesti, već i nauka dobija benefite od građanskog uključivanja.

Koncept građanskog naučnog istraživanja pruža priliku da se nauka na određeni način ponovo omasovljava. U tome participacija građana otvara vrata za potpuno nove mogućnosti u naučnim istraživanjima, skraćuje drastično vreme potrebno naučnicima da izvedu studiju, omogućava im obimnije prikupljanje i obrađivanje podataka, i donosi brojne koristi za samu nauku, direktno za građane, a zajedno i za čitave zajednice.

I Beograđani učestvuju

Konkretno, evropski projekat TeRRIFICA na kome je CPN jedan od partnera donosi građansko naučno istraživanje Beograđanima. Ovaj projekat poziva građane da na onlajn interaktivnoj mapi obeleže mesta u našem gradu na kojima se osećaju prijatno/neprijatno tokom vrelih letnjih talasa, ali i mesta koja smatraju problematičnim po pitanju voda, vetra i zemljišta. To podrazumeva da su građani direktno ti koji prepoznaju probleme, lociraju ih i pomažu u njihovom rešavanju. Kroz ovakav direktan doprinos, građani pomažu u kreiranju lokalnih akcionih planova u domenu klimatskih akcija, koji su ključni mehanizmi kako bi promene mogle da se planiraju i strateški i sveobuhvatno ostvaruju.

Centar za promociju nauke se trudi da promoviše nauku kroz što više kanala i time stiže do širokih slojeva javnosti i do publike raznih generacija. Jedan od značajnih programa CPN-a je art+science, tačka susreta nauke i umetnosti. Već više od pet godina, CPN radi na formiranju održive mreže koja okuplja naučnike i umetnike, podstiče njihovu saradnju i razvoj zajedničkih projekata. Time se iniciraju i podržavaju kolaboracije, stvaranje novih veza, pomeranje ili brisanje granica između disciplina i ne samo novo razumevanje nauke, već i njeno korišćenje u različitim sferama. Jedna od takvih saradnji oličena je u projektu „Kvantna muzika”, gde su umetnici, naučnici i inženjeri zajedničkim naporom izradili novi, kvantni instrument – hibridni klavir. Naizgled nespojivi svetovi kvantne fizike i muzike kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje koncertno su se izvodili i kod nas, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Mejkers spejs

„Ardusajzer”, prečišćivač vazduha od algi, mini motorna vozila napravljena od „škart” materijala, tkanine koje „govore”… samo su neki od „izuma” koji su napravljeni u oazi za razvoj dobrih ideja pod imenom Mejkers spejs. Ova otvorena laboratorija Naučnog kluba nalazi se u centru Beograda, u Kralja Petra 46, a prostire se na više od 130 kvadratnih metara i okuplja više od 300 članova. Članstvo u Mejkers spejsu je besplatno za zainteresovane svih generacija koji žele da materijalizuju svoje ideje uz pomoć dostupnih materijala, alata i stručne podrške. Za članove se organizuju i posebni kursevi iz STEM oblasti (science, technology, engineering, math), a rezultati ovog udruženog rada su brojni prototipi koji su iz ove radionice izašli.

CPN jednom mesečno emituje emisiju Radio Elementi na Radioaparatu, a kroz nju prolaze brojni gosti s kojima promišljamo različite društvene i naučne fenomene koji utiču na naš svakodnevni život i okruženje. Izdavaštvo Centra takođe je dinamično, uz naučnopopularni časopis Elementi kao jedno od najpopularnijih izdanja. Pored toga što koristi različite kanale i okreće se inovacijama i na polju medija i vizuelne komunikacije, CPN veoma polaže i na svoj vizuelni identitet. Prepoznatljiv dizajn publikacija, programa i svih aktivnosti obogaćuje prezentacije Centra za promociju nauke, čineći i na taj način nauku savremenom i lepom za oko, i kroz preklapanje disciplina dolazi do srca šire publike.

Najčitanije

Na 100 kilometara od Beograda čeka vas raj: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme…

Ovo su najskuplje plaže u Crnoj Gori: Za 1.000 evra na dan, dobićete ovo

Planiranje odmora za većinu stanovnika u Srbiji je godišnji poduhvat, pa se tako pažljivo računa koliko može da vas košta…

Ovo je tačan dnevni jelovnik Kejt Midlton: Večera je najveće iznenađenje, a preukusna je

Od ovsene kaše za doručak, do pečenog pileta za večeru. Ovo je detaljan jelovnik Kejt Midlton, jer sudeći po Gugl…

Recept za kafu koja je ovih dana osvojila TikTok

Poznato je da kafa predstavlja idealan način da sa prijateljima podelite sve ono što vas raduje, tišti ili pokreće, te…

Najnetačnije rečenice koje možete da čujete u Beogradu

Život u Beogradu je pun kontrasta, neispunjenih očekivanja i netačnosti iz svih oblasti. Tačno je, recimo, da mi je ispred…

Mesečni horoskop za AVGUST 2022.

Stigao je mesec odmora, uživanja, ali i planiranja za budućnost. Otkrijte da li će zvezde biti na vašoj strani u…

Najnovije - Scena

Osobe ova dva horoskopska znaka ne treba pozivati na ručak u restoranu

Vreme je za jednu laganu temu, idealnu za nedeljno popodne! Iako naslov upućuje na to da bi sa nekim osobama…

Leticija Kasta zanosna u toplesu

Leticija Kasta (44) je uspešna glumica, kojoj je podjednako stalo do karijere, ali i izgleda. To je još jednom dokazala…

Jedna korisnica TikToka tvrdi da je ovo najsiromašniji grad u Srbiji

Pre nekoliko dana na društvenoj mreži TikTok osvanuo je video u kome devojka, koja se predstavlja kao mayachinka, sa svojim…

Ovo su najambiciozniji horoskopski znaci

Neki znaci zodijaka su inherentno ambiciozniji od drugih. Otkrijte u narednim redovima da li je su u ovu grupu svrstava…

Bračni par na Mikonosu platio ostrige i dva pića 400 evra: Odgovor vlasnika restorana je hit

Možda ostrige važe za afrodizijak, ali ovom paru posle porcije koju su platili 400 evra sigurno nije bilo ni do…

Afera Kobasunce – niko nije shvatio foru fizičara koji je postavio fotku kobasice i rekao da je to zvezda najbliža suncu

Zbog raznoraznih teranja šale na društvenim mrežama, mnogi ljudi se odavno slažu da bi možda moralo da se uvede font…