Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece

AUTOR: CityMagazine 16 Nov, 2020
Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece

U utorak 17. novembra od 19 sati već tradicionalno se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece. U to ime, Krokodil vas poziva da se pridružite u KROKODILovom Centru i na njihovom ΥΤ kanalu u razgovoru pod nazivom Postpartum Prematuris.

S mladom aktivistkinjom i novinarkom Lanom Nikolić razgovaraće Milena Berić iz KROKODILa. Govoriće se o tome sa čime se sve suočavaju prevremeno rođene bebe i njihovi roditelji nakon otpusta iz medicinske ustanove, kao i o tome koji su to životni izazovi koji ih dalje čekaju.

Tokom novembra meseca Udruženje KROKODIL lansiralo je digitalnu kampanju sa ciljem podizanja svesti o prevremenom rođenju. Poznati ali i manje poznati novinari, blogeri, slikari, influenseri i dr. snimili su video u kome podsećaju na neke od ljudi koji su ostavili najveći trag u istoriji čovečanstva a rođeni su pre vremena.

U obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu. Ovaj dan je od 2011. godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.

Broj gostiju je ograničen i rezervacije su obavezne preko e-mail adrese office@krokodil.rs.

Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece: „Postpartum prematuris"

Karađorđeva 43
17.Nov 2020
Krokodilov centar

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…