Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece

AUTOR: CityMagazine 15 Nov, 2021
Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece

Šta vas sve od administrativnih poteškoća očekuje kada rodite bebu u 23. ili 24. nedelji trudnoće, kada se beba zakonski i medicinski smatra rođenom a ne pobačajem ali ostatak administracije koja sledi i proizlazi iz postojećih zakonskih normi i regulativa ovo ne prepoznaje.

Povodom obeležavanja 17. novembra, Međunarodnog dana prevremeno rođene dece, u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica 1a) od 19 sati razgovaraće se na temu svih administrativnih izazova sa kojima se suočavaju roditelji dece rođene pre dvadeset osme nedelje gestacije. Ovi izazovi se odnose na probleme sa kojima se roditelji susreću pri:

  1. dodeljivanju imena detetu;
  2. otvaranju porodiljskog odsustva;
  3. pri podnošenju dokumentacije za dobijanje roditeljskog dodatka.

Sa Ljiljanom Živković, socijalnom radnicom Instituta za neonatologiju, razgovor će voditi Milena Berić, članica Upravnog odbora Udruženja KROKODIL, koja se 2019. godine porodila u dvadeset trećoj nedelji gestacije.

„Pri otvaranju porodiljskog odsustva (pri preuzimanju doznaka u Domu zdravlja) susrela sam se sa tim da mogu da dobijem samo tri meseca odsustva sa rada, jer zakon ne prepoznaje da dete može da preživi ako se ovako rano rodi. Naša ćerka Nora je provela na bolničkom lečenju puna četiri meseca nakon rođenja i još četiri meseca na kontinuiranim terapijama tako da je BSG vakcinu primila osam meseci nakon rođenja, i time sam izgubila pravo na dobijanje roditeljskog dodatka (za koje je potrebno da se podnese potpuna dokumentacija sa dokazom o vakcinaciji u roku od šest meseci nakon rođenja deteta). Poslednje, a ne manje važno: u GAK Narodni front pri otpustu mi je data informacija da imamo rok od dva meseca da registrujemo ime deteta u lokalnoj GO Savski venac, i savetovano mi je da to ne učinim tu na otpustu iz bolnice zbog rizika da beba neće preživeti. Tek posle dva meseca u GO je saznala da zakon određuje mesec dana. Nora je živo i zdravo dete”, rekla je Milena Berić, majka ekstremno prevremeno rođenog deteta.

Događajem u KROKODILovom Centru želimo da ukažemo na ove probleme i podignemo svest o neprilagođenosti zakonskih normi i regulativa činjenici da se dete rođeno u Srbiji nakon dvadeset druge nedelje gestacije medicinski smatra živo rođenim. Podsećamo da se u Srbiji svako četvrto dete rodi prevremeno.

U obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu. Ovaj dan je od 2011. godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.

Ekstremni prematuritet i zakonodavstvo u Srbiji

Karađorđeva 43
17.Nov 2021
KROKODILov Centar

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Najnovije - Scena

Pripreme za praznike mogu da počnu!

Sve je manje dana do početka novogodišnjih praznika, te ukoliko vam se čini da je rano za ukrašavanje kuće, razmislite…

Novogodišnji Stand up u Muzeju iluzija

Nakon sjajne večeri Stand up-a u Muzeja u okviru Stand up festivala 2021. za koji se tražila karta više, stand…

Ovo su bile novogodišnje želje Megan Markl za 2016.

Od Megan Markl može se puno toga naučiti, a danas se vraćamo 6 godina unazad, kako bismo otkrili njena tadašnja…

Ovi iskreni slogani poznatih brendova će vas slatko nasmejati

Poznati brendovi ostvaruju globalnu prepoznatljivost pre svega kvalitetom svog proizvoda ili usluge. Ljudi takođe dobro reaguju na upečatljiv logo i…

2 horoskopska znaka koja se uvek pridržavaju novogodišnjih odluka

Bližimo se kraju godine kada podvlačimo račune o urađenom u mesecima za nama, a neretko nailazimo i na objave na…

Poznati parovi koji su obeležili ovu godinu

Ukoliko se osvrnemo na ljubavi u svetu poznatih, 2021. nas je naučila da očekujemo neočekivano. Kada su Hari Stajls i…