Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Predstavljamo: Radijska emisija „Žena u kutiji”

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 25 Nov, 2020
Predstavljamo: Radijska emisija „Žena u kutiji”

Važne teme i angažovana dobra muzika! Tako bi se najkraće mogla opisati radijska emisija RTV-a Žena u kutiji autorki Tamare Srijemac i Milice Kravić Aksamit.

Njih dve pokazale su se kao dobar tandem još dok su radile televizijski jutarnji program u kome su rado davale glas diskriminisanima u društvu, govoreći o rodno zasnovanom nasilju, LGBT populaciji, siromaštvu, prostituciji… Premeštaj na radijske talase, odlučile su, kažu, da iz minusa pretvore u plus… i tako je nastala Žena u kutiji.

Emisija kroz rubrike Udarna, Nepoznata, Uspešna i Kulturna analizira aktuelnosti i zakonske regulative po pitanju ženskih prava, razbija predrasude koje nose rodnu dimenziju, predstavlja uspešne žene (ne nužno javne ličnosti) i analizira događaje s kulturne scene koji se poigravaju rodnim pitanjima.

Foto: Vojin Ivkov

„Rubrike su nastale kao odgovor na medijsko izveštavanje o temama kojima se bavimo. Previše je senzacionalizma kad se govori npr. o femicidu i rodno zasnovanom nasilju, a žena je najčešće u medijima prikazana u svojoj tradicionalnoj ulozi (domaćica, majka), zatim seksualizovana ili kao žrtva. Mi smo odlučile da preokrenemo situaciju i damo glas uspešnim ženama, ženama u najrazličitijim profesijama, da otvoreno govorimo o položaju žene u Srbiji, o feminizmu, rodno zasnovanom nasilju, trafikingu, diskriminaciji Romkinja, žena u manjim sredinama, transrodnim osobama… Ukazujemo na manjkavosti sistema i društva koje ženu guraju u podređeni položaj, osnažujemo ženu tako što je informišemo i ukazujemo na alternativu i mogućnost rešenja”, kaže Tamara.

Ponekad emisija malo i izađe iz svoje kutije, pa tema koja iziskuje dublju analizu dobije ceo termin, poput poslednje koja se bavila pitanjem prava na abortus. A brojne su teme prošle kroz Ženu u kutiji. Autorke kažu da su ponosne na svaku priču koja je pokrenula makar jednu osobu da raširi vidike i pokuša da se stavi u tuđe cipele. Ponosne su i što emisija opstaje petu sezonu i što nije koketirala sa senzacionalizmom i neetičkim izveštavanjem.

Foto: Aleksandar Jovanović

„U svom dosadašnjem novinarskom radu najponosnija sam upravo radom na emisiji Žena u kutiji, koja se bavi analizom položaja žene u našem društvu, ne samo u Srbiji već i globalno. Kroz Ženu u kutiji odlučile smo da se profesionalno posvetimo pričama s margine, da se bavimo temama koje u najvećoj meri sprečavaju ljude, a pogotovo žene, da žive dostojanstveno i s poštovanjem. Zato u prvi plan i iskaču teme poput trgovine ljudima i nasilja nad ženama, jer dokle god imamo oduzimanje života i oduzimanje sloboda nekim ljudima, ne možemo biti dobro i zdravo društvo. Mi same mnogo učimo radeći svaku epizodu te radijske emisije, koja i nas same vadi iz kutije, a nadamo se i druge koji je poslušaju”, poručuje Milica.

S tim u vezi, može se reći da je Žena u kutiji više od radijske emisije – da je to mala revolucija, pokret iz kog proizlaze kampanje i festivali… Naime, Milica i Tamara su u saradnji s Udruženjem Sloboda nema cenu „izašle iz radija” obilazeći vojvođanske škole i učestvujući u edukaciji o trgovini ljudima. Članice su grupe Novinarke protiv nasilja, i na taj način umrežene su sa ženama iz struke širom Srbije. Ove godine uz aktivistkinju Jelenu Anđelovsku, SOS ženski centar i organizaciju Irida bile su organizatorke prvog Autonomnog festivala žena (AFŽ) koji se, kako kažu, zalaže za iste principe kao i njihova emisija. Kroz sve to, Tamara i Milica neguju kulturu nenasilja i jačaju solidarnost!

Foto: Marija Erdelji

Čak ni muzika u Ženi u kutiji nije samo pauza ili predah, već prenosi aktivističke poruke autorki i neafirmisanih bendova iz Srbije i regiona. Ova emisija neretko nudi i novitete alternativne rok i pop scene, te vam može otkriti mnoga zanimljiva imena poput Olivere Popović, sastava Gazorpazorp, Gorice Šutić…

Žena u kutiji obraća se naravno i muškarcima, ali prvenstveno ženama kojima je potrebna podrška, čemu u prilog ide i strašna statistika.

„Samo ću izneti podatak da svake godine u rodno zasnovanom nasilju najmanje 30 žena izgubi život. Često čujemo opaske da i muškarci trpe nasilje i zašto se ne bavimo nasiljem prema muškarcima. Odgovor je jasan – mi smo specijalizovane za priče o nasilju prema ženama i ženskim pravima, ali time ne negiramo da postoji nasilje prema muškarcima. Svakako moramo imati u vidu da su u Srbiji 94% počinioci nasilja muškarci, a 85% svih žrtava su upravo žene. Ima li jačeg odgovora na pitanje koji su problemi žena u odnosu na one koje imaju muškarci? Osim toga, žene su manje plaćene na istim poslovima u odnosu na muškarce, a svakodnevno na poslu i ulici doživljavaju seksualno uznemiravanje”, pojašnjava Tamara.

Foto: Aleksandar Jovanović

„Svi mi često donosimo sud o položaju žena na osnovu našeg najbližeg okruženja. Žene kojima sam ja okružena imaju uglavnom dobar položaj u društvu, znaju da se izbore za sebe, uspešne su, ali su se i one susretale s diskriminacijom, recimo na poslu. Svakako, da bismo dobili širu sliku trebalo bi se udaljiti od svog života. Ako zađete npr. u manje sredine, razgovarate s aktivistkinjama koje u nevladinom sektoru svakodnevno rade sa ženama koje su žrtve nasilja, ako se potrudite da saznate nešto o ženama u prostituciji npr. ili ženama s invaliditetom, shvatite da i te kako u Srbiji ima mnogo onih koje su dvostruko, pa i višestruko diskriminisane”, dodaje Milica.

Žena u kutiji se emituje svakog drugog ponedeljka (Radio Novi Sad 87,7 megaherca) odmah posle vesti u 16 časova. Emisija je na sajtu RTV-a odmah nakon emitovanja, tako da je moguće i odloženo slušanje, a o sadržaju emisije možete se informisati i preko Fejsbuka i Instagrama.

Autor naslovne fotografije: Aleksandar Jovanović

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Scena

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Kako je bend Talking Heads mislio da će završiti u zatvoru u Jugoslaviji

Čuveni novotalasni bend Talking Heads imao je zanimljive nastupe osamdesetih godina prošlog veka, a Džeri Harison u novom intervjuu otkriva…

Azijska Venera kojoj je zapadni modni svet jeo iz ruke: Priča o kraljici Irana čiji život nije bio bajka

Kada se rodila 1921. godine u Egiptu radovala se čitava zemlja. Jer je upravo ona, Favzija Faud bila prvo dete…

“Sam je tražio”; na internetu se pojavio genijalan satirični video koji nas je ostavio bez teksta

Nakon strašnih priča koje smo čuli i videli pretodnih dana, a ticale su se nasilja nad ženama, vrlo brzo su…

„Je li, Srbijo? Je l’ ovo za našu decu???” Jana je za 94 sekunde najbolje opisala našu mračnu realnost

Mlada reperka Jana Vasojević, poznatija pod pseudonimom Lil’ PM, objavila je na TikToku pesmu pod imenom “Je li Srbijo? Je…

Vikend preporuke 30.9-2.10.

Iako je jesen zvanično stigla i kišovito vreme nije neuobičajeno ovih dana, malo više temperature omogućavaju da iskoristimo vikend na…