Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Švedski zimski praznik Santa Lucia u Beogradu

AUTOR: CityMagazine 11 Dec, 2019
Švedski zimski praznik Santa Lucia u Beogradu

U želji da Beogradu predstavi čaroliju švedskog zimskog praznika, ambasada Švedske će u sredu, 11. decembra, 2019. godine, od 19.30 do 22.00 organizovati digitalni prikaz proslave praznika Sveta Lucija na fasadi zgrade Skupštine grada Beograda, u ulici Dragoslava Jovanovića 2.

„Spajanjem tradicionalnog i modernog želimo da sačuvamo tradiciju na savremen način – digitalno. Beograđani, dođite kod Skupštine grada Beograda u sredu od 19.30 i za trenutak osetite duh švedske zime i Svete Lucije“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin.

„Ovo je prvi put da u Beogradu obeležavamo švedski praznik u digitalnom formatu. Namera nam je da pokažemo da se tradicije i dalje mogu čuvati u svom duhu i kroz savremene kanale komunikacije. Upoznavanje sa praznicima drugih naroda važno je za negovanje dobrih odnosa među svim nacijama i razumevanje njihovih običaja”,  rekao je ambasador Lundin.

Sveta Lucija – švedska tradicija

Stara hrišćanska legenda kaže da je u gradu Sirakuzi na Siciliji 13. decembra 304. godine nove ere pogubljena mlada devojka po imenu Lucija. Bila je hrišćanske vere i, prema tadašnjem rimskom zakonu –  jeretik. Ozlojeđen njenom odlukom da svoj miraz pokloni siromašnima, verenik ju je prijavio vlastima.

Kada se u srednjem veku hrišćanstvo proširilo u Švedskoj, praznik Svete Lucije slavljen je uglavnom u zapadnoj Švedskoj. Obeležavao je početak Božićnog posta. Mnogi paganski običaji i tradicije su se ispreplitali sa proslavom Svete Lucije koju je svako selo slavilo na svoj način.

Pojam Svete Lucije je počeo da se vezuje za dobročinstvo i milosrđe, kao što je početkom prošlog veka u svojoj besedi „Legenda svete Lucije”, prikazala dobitnica Nobelove nagrade Selma Lagerlef.

Haljina koju Lucija danas nosi, naročito kruna sa svećama koja simbolizuje oreol, prema nemačkoj tradiciji o Malom Isusu, datiraju iz 19 veka.

Tokom 20. veka je u univerzitetskim gradovima Lunda i Upsale počelo sa praznovanjem Svete Lucije približno današnjem proslavljanju. U Stokholmu je 1927. organizovana prva proslava Svete Lucije koja je uz pomoć sredstava javnog informisanja propraćena u celoj zemlji. Širom zemlje održavali su se izbori za najlepšu Luciju.

U nekim regionima još uvek postoje razlike u načinu praznovanja, ali okosnica svih današnjih proslava Svete Lucije je Lucijina pesma zasnovana na italijanskoj pesmi Barcarola napolitana Teodora Kotrausa (1827-79), a za koju je Sigfrid Elmblad na kraju veka napisao odgovarajući švedski tekst. Tokom proslave Svete Lucije pevaju se i mnoge druge tradicionalne božićne pesme. Jedu se posebno spremljeni kolači „Lucijine mace”, uz koje se pije „Glögg”, tj. kuvano vino sa začinima.

Uprkos velikim istorijskim varijacijama u pogledu forme i sadržaja, Lucija je bila i ostaje simbol svetlosti i nade tokom najmračnijeg perioda godine.

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…