Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Talenti rastu u Srbiji

Uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Nacionalna fondacija za umetničku igru započela je kampanju Talenti rastu u Srbiji. Cilj ovog projekta je javna podrška najmlađim umetnicima, odnosno učenicima umetničkih škola u Srbiji, u vremenu pandemije. Kampanju su podržali Opština Stari Grad, kao i kompanija Alma Quatro.

Na fotografijama koje potpisuje Miša Obradović je dvadesetak mladih baletskih igrača, uzrasta od 9 do 12 godina, koji su od početka pandemije svakodnevno, po nekoliko sati neumorno vežbali. Ideja je da tu decu, i njihove vršnjake koji igraju balet, sviraju neki instrument ili možda maštaju da postanu operski pevači, podržimo i učinimo vidljivim. Oni su budućnost, koja bi trebalo da bude mnogo bolja od sadašnjosti.

Tokom aprila, ove mlade umetnike ćemo upoznati i videti na bilbordima, city light materijalima, na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u okviru izložbe u ulici Strahinjića Bana (pešački deo, između Francuske i Skadarske ulice).

Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru, povodom početka kampanje Talenti rastu u Srbiji izjavila je: „Od početka pandemije u Srbiji govorilo se mnogo o školama. Gotovo svakodnevno su stizala i još uvek stižu uputstva za osnovce, srednjoškolce i studente. Međutim, od početka pandemije, nikada niko nije pomenuo umetničke škole. Za tu decu nije bilo plana, ideje, a ni utehe. Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu prošle godine, zatvorile su se i baletske i muzičke škole. Sa uvođenjem online nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i piruete u dnevnoj sobi nisu mogući, baš kao ni sviranje violončela ili udaranje bubnjeva na sedmom spratu… Tako je pandemija neumitno pravila svoju surovu selekciju, u zemlji u kojoj ionako nema dovoljno zainteresovanih za umetničke profesije. Virus je uništavao ciljeve i motive, otkazivao takmičenja, nastupe, seminare, putovanja… Bilo je lako ili mnogo lakše odustati. Pa ipak, gledali smo kako nekoliko hrabrih klinaca, pravih spartanaca, vežba svakodnevno. Po četiri, pet, nekada i šest sati… Sa njima su bili pedagozi iz Havane i Beograda. Tiho, neprimetno, ali uporno su nam pokazivali koliko im je važno da budu u baletskoj sali, makar na velikom rastojanju i bez vazduha pod maskom… Pokazali su nam šta je odgovornost, posvećenost, ljubav… Talenti ili neki novi, a izuzetni klinci, rastu i u Srbiji! Pitanje je samo: da li ih primećujemo?”

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji. Fondacija stvara administrativne, organizacione i finansijske uslove za kontinuirani rad sa mladim talentima, predstavljajući most između iskustva starijih generacija i onih koji tek treba da daju svoj doprinos razvoju i afirmaciji umetničke igre.

U saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, Fondacija je 2010. godine pokrenula program za edukaciju igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi talenti su počeli da se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. U saradnji sa Akademijom Vaganova iz Sankt Petersburga, Nacionalnom akademijom za igru u Rimu i Akademijom za igru u Pekingu, omogućena je još intenzivnija cirkulacija stručnjaka iz oblasti pedagogije i odgovoran rad sa talentima. Tako je u Beogradu, septembra 2011. godine počela sa radom Baletska škola, koja je 2013. godine prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Italije, a 2018. godine dobila akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Od početka pandemije, ovi mladi igrači svakodnevno vežbaju u svojim salama ili kod kuće. Tiho, neprimetno, bez jasnog plana kada će sledeći put izaći na takmičenja ili nastupati na sceni. Zato Vam ih, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, predstavljamo. Bez obzira na (ne)vreme, talenti rastu u Srbiji.  

Fotografije: Miša Obradović za Nacionalnu fondaciju za igru