Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tribina „Bernat Klajn, kra(l)j jugoslovenske mode” u Domu omladine

AUTOR: CityMagazine 08 Feb, 2021
Tribina „Bernat Klajn, kra(l)j jugoslovenske mode” u Domu omladine

Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograda nastavljaju u 2021. tribinski program novim ciklusom predavanja i tribina pod nazivom Jugoslavija danas: Zamišljena budućnost i (ne)ostvarena prošlost. Jugoslavija je i danas za mnoge više od geografskog pojma i istorijske činjenice, ona je ideja (makar i utopijska), koncept, prostor mišljenja jednog novog i drugačijeg sveta, a njeno nasleđe i dalje snažno utiče na živote ljudi sa ovog prostora. Želja nam je da pokrenemo dijalog i publiku podstaknemo da se zamisli nad potencijalima jugoslovenskog iskustva i nad pitanjem kako prošlost, kroz jednom već stečene vrednosti, ugraditi u temelje zahteva za „normalnu” budućnost kao alternativu društvenim i političkim praksama „zaglavljene” sadašnjosti.

Novi ciklus otvaramo pričom o modi i Bernatu Klajnu, srpsko-škotskom tekstilnom i modnom dizajneru. Rođen 6. novembra 1922. godine u Senti, Bernat Klajn danas je opšte mesto istorije zapadne mode i smatra se ocem škotske tekstilne i modne industrije. Uprkos ovakvom pozicioniranju Klajna u kanonu istorije zapadne mode, jugoslovenska i srpska istorija mode još uvek nisu prepoznale dizajnera kao relevantnog za interpretaciju, promociju i muzealizaciju domaćeg modnog nasleđa ili njegovu komunikaciju i kontekstualizaciju u okviru zapadne, prevashodno francuske i britanske mode druge polovine 20. veka. Iako se Aleksandar Joksimović kanonizuje kao sinonim za jugoslovensku i srpsku modu, Bernat Klajn je, uprkos svom „zapadnom“ opusu, na izvestan način komunicirao i sa jugoslovenskim modnim kodom. Vodeći se tezom istoričarke mode Amande Halaj da „moda nije izolovano ostrvo, već odgovor“, predavanje Bernat Klajn, kra(l)j jugoslovenske mode istoričara mode i kustosa mode Stefana Žarića nastoji da restruktuira kanon jugoslovenske i srpske mode, pozicionirajući Klajna u isti. Kao ekskluzivitet, Stefan će domaćoj publici predstaviti i jednu od modnih kreacija Bernata Klajna iz lične kolekcije, što ujedno predstavlja i prvu prezentaciju Klajnovog dizajna u Srbiji.

Stefan Žarić je kustos mode u Artis Centru i gostujući istoričar mode u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Aktivno se bavi istorijom mode i njenom muzeologijom, o čemu svedoče nagrade i stipendije Vlade SAD, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, britanske Asocijacije istoričara mode, IKOM-ovog Komiteta za kostim, Geti fondacije, te angažmani na konferencijama, izložbama i muzejima mode širom zemlje i sveta. Autor je prve studije o muzeologiji mode u Srbiji te knjige posvećene Mileni Pavlović Barili kao modnoj ilustratorki, a trenutno pohađa doktorske studije engleske književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu, gde se bavi odnosom engleske književnosti i mode.

Fotografije:

1. Bernat Klajn, Reklamna kampanja za moher i vunu, c. 1960, Internet izvori

2. Bernat Klajn, Reklamna kampanja za vunu, c. 1960, Internet izvori

Makedonska 22
09.Feb 2021
Dom omladine Beograda
besplatno

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…