Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zaštiti lice – Maske koje ujedinjuju

AUTOR: CityMagazine 31 Mar, 2020
Zaštiti lice – Maske koje ujedinjuju

U vremenu kada smo odvojeni velikom barijerom – ujedinjenje oko jedne akcije zvučalo je kao veliki izazov. Ispostavilo se da je zabrinutost oko pandemije u ljudima probudila humanost kakvu često ne prepoznamo u normalnim uslovima. Ova akcija zasniva se na običnom komadu tkanine.

Inicijativa šivenja pamučnih maski stvorila se iz prepoznavanja nedostatka zaštite za radnike u zdravstvu, vojsci – u prvim borbenim redovima (uz pomen i civilnog stanovništva).

Džedajski pokret i Nevena Kragić su pokrenuli akciju ZaštitiLice i uz jasno definisanu logistiku i volontere, konsultacije sa stručnjacima iz zdravstva, advokatima, uz pomoć zlatnih ruku šivača, i dobru volju donatora, vizionara, boraca, pozitivaca… uspeli da za kratko vreme prikažu dobre rezultate. Važno je napomenuti i da ove maske NE ŠTITE od virusa, ali su dobra prva pomoć u formi futrole-džepa za mikrofiber platno koje daje konkretniju zaštitu.

U ovom trenutku, nakon brojnih izazova koje smo prevazišli, za samo 10 dana od samog početka akcije:

  • Oformili smo prikupljanje novčanih sredstava na platformi donacije.rs
  • Dobili smo veliku donaciju od 500m materijala od italijansko-bugarske kompanije E. Morilio & Dika (Pirot) što je još oko 6000 do 8000 maski (radimo dve veličine)
  • Pridružila nam se prijateljica koja može da kroji do 4000 maski dnevno – do tada sa svojim ograničenim kapacitetima nismo mogli ni da sanjamo tu količinu
  • UNBOX.rs nam je na 3D štampaču napravio 5 paspul aparata – za pravljenje vezivnih traka za maske
  • Zbog trenutnog stanja, svi pogoni koji bi mogli da se eventualno uključe u proizvodnju su na prinudnom odmoru i sve se svodi na izvanrednu pomoć kućnih proizvođača – raspolagali smo jednom radionicom skromnih kapaciteta, da bi nam se u međuvremenu javilo preko 40  šnajdera/ki koje ćemo moći da uposlimo.
  • Potpisali ugovor o donaciji sa Kliničkim Centrom Niš koji trenutno potražuju najveći broj maski

Cilj nam je donirati 15.000 maski do kraja akcije, odnosno do iscrpljivanja raspoloživih resursa, pa će od sledeće nedelje naše epizode biti bogatije zapisima o uručenju maski.

U kontaktu smo sa institucijama: Klinički Centar, Nurdor, NORBS, kućna nega, Nezavisni Sindikat Policije, pomoć Kosovskom Pomoravlju… svi prvi borbeni redovi protiv korona virusa…

Za sve vas koji nas pitaju za masku-dve, molimo za malo strpljenja, razumevanja… jer i mi maštamo o kombiju iz kojeg bismo bacali masku svakome na koga naiđemo ili dostavili lično na svaku adresu.  

Džedaji se od srca ZAHVALJUJU SVIMA koji ovu akciju podržavaju novčano na donacije.rs, kroz donaciju materijala (pamuka), kroz fizičku radnu snagu, kroz logistiku, kroz ustupanje svog vremena, mašina, obroka, kroz svako „kako mogu da pomognem”, svako deljenje naših objava, jer nam to pomaže da dopremimo maske onima kojima su najpotrebnije!

Hvala unapred!

Našu akciju možete pratiti i podržati na

https://www.donacije.rs/projekat/maske-korona-jug/, https://www.facebook.com/NiskiDzedajskiPokret, https://www.facebook.com/groups/234862931000592

i kontaktom na mail ZASTITILICE@gmail.com za sva pitanja kako učestvovati u akciji! Video iznad je snimljen „mobilnim telefonima” na terenu, ali ogromno hvala UNBOX.rs na podršci i edit-u koji je približio realnu emociju koju mi grlimo svaki dan!

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…