“A da ja vas pitam, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele”: Proverili smo, i imamo loše vesti za Tomu
Saga parizer se nastavlja, a u novoj epizodi ministar Tomislav Momirović ga upoređuje sa mortadelom, prvoklasnim italijanskim proivodom.
Gostujući na Insajder Tv kod Jugoslava Ćosića, ministar Tomislav Momirović gde je otkrio da je prodaja parizera značajno skočila od kada se ovaj proizvod nalazi na “Boljoj ceni”, a onda ga i uporedio sa italijanskom mortadelom.
– Da li možete da zamislite koliko je porasla prodaja parizera? Da li mogu da vam pokažem jedan papir. Pogledajte molim vas ovo. Pričamo za relevantni vremenski period od utorka do petka, pre dve nedelje, prošle nedelje i sada. Prodaja je bila u jednom trgovinskom lancu, tu je i najviše porastao, bila 246 kilograma, pa 245, pa 2.092 kilograma, deset puta, rekao je Momirović.
– U drugim lancima je prodaja parizera porasla između 7 i 8 puta, u ovom 10 puta. Možete da zamislite koliko to ljudima znači – rekao je Momirović.
Jugoslav Ćosić mu je zatim postavio pitanje o kvalitetu parizera, a Tomin odgovor je mnoge iznenadio.
Gost Jugoslava Ćosića u #InsajderIntervju bio je Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.
— Insajder TV (@Insajder_net) September 21, 2023
👉 https://t.co/ciYEajM1zC pic.twitter.com/5CzgHgLweJ
– Ali da ja vas pitam ovako, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele, prvoklasnog specijaliteta italijanskog? Ja zaista ponekad ne znam gde ovi ljudi žive, rekao je Toma, a voditelj je dodao da je razlika u ceni.
– Pa, razlika je u ceni, ali ne u kvalitetu proizvoda. Znači ja volim parizer, moja deca jedu parizer – istakao je Toma.
U daljem razgovoru voditelj kaže da cena prati kvalitet, dok Toma dodaje da cena prati potražnju, a čitava ova polemika postala je viralna na Tviteru.
😂😂😂😂😂😂😂😂 jedna od najboljih salama sveta Mortadela, 60% svinjetine i 35 % kocki masnoce od svinjskog vrata. 5% dodatci, biber so. Parizer 3% piletine, 52 % masinski obradjenog otpada, 45 % raznih hemikalija.Toma kaze to je isto. Isto je spavanje u parku i u Tominom hotelu https://t.co/irc2ZnmPqs
— Petar dr profesor (@Petar1247) September 21, 2023
“Jedna od najboljih salama sveta Mortadela, 60% svinjetine i 35% kocki masnoce od svinjskog vrata. 5% dodacci, biber so. Parizer 3% piletine, 52 % masinski obrađenog otpada, 45% raznih hemikalija. Toma kaže to je isto. Isto je spavanje u parku i u Tominom hotelu”, samo je jedan od komentara.
Ali, hajde da proverimo od čega se zaista pravi parizer, a od čega mortadela?
Mortadela (ital. mortadella) je debela, okrugla, barena kobasica nastala u Bolonji, u Italiji.
Za pravljenje mortadele, koristi se visokokvalitetno svinjsko meso koje je veoma fino mleveno. Zatim se mleveno meso začini, ubacuje se svinjska mast sečena na kockice i smesa se puni u velike omote. Mortadela se kuva na pari, a ne dimi, a zatim se hladi u vodi, što rezultira veoma delikatnom i svilenkastom teksturom. Seče se na tanke listiće.
Parizer je takođe salama fine teksture, ali se ne pravi isključivo od svinjetine i nema kockice masti kao mortadela. Ova kobasica homogene teksture se često jednostavno začini, a zatim peče ili dimi. Parizer je drugačije teksture od mortadele i blago slatkastog ukusa, nalik na hot dog.
Parizer ima reputaciju da koristi proteine niskog kvaliteta, a procenti mesa začina i dodatak aditiva se u oba slučaja razlikuju u zavisnosti od proizvođača.