• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
"A da ja vas pitam, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele": Proverili smo, i imamo loše vesti za Tomu
Foto: Screenshot / Insajder TV / Shutterstock

“A da ja vas pitam, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele”: Proverili smo, i imamo loše vesti za Tomu

CityMagazine
22.09.2023. 3 min Društvene Mreže

Saga parizer se nastavlja, a u novoj epizodi ministar Tomislav Momirović ga upoređuje sa mortadelom, prvoklasnim italijanskim proivodom.

Gostujući na Insajder Tv kod Jugoslava Ćosića, ministar Tomislav Momirović gde je otkrio da je prodaja parizera značajno skočila od kada se ovaj proizvod nalazi na “Boljoj ceni”, a onda ga i uporedio sa italijanskom mortadelom.

– Da li možete da zamislite koliko je porasla prodaja parizera? Da li mogu da vam pokažem jedan papir. Pogledajte molim vas ovo. Pričamo za relevantni vremenski period od utorka do petka, pre dve nedelje, prošle nedelje i sada. Prodaja je bila u jednom trgovinskom lancu, tu je i najviše porastao, bila 246 kilograma, pa 245, pa 2.092 kilograma, deset puta, rekao je Momirović.

– U drugim lancima je prodaja parizera porasla između 7 i 8 puta, u ovom 10 puta. Možete da zamislite koliko to ljudima znači – rekao je Momirović.

Jugoslav Ćosić mu je zatim postavio pitanje o kvalitetu parizera, a Tomin odgovor je mnoge iznenadio.

Gost Jugoslava Ćosića u #InsajderIntervju bio je Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

👉 https://t.co/ciYEajM1zC pic.twitter.com/5CzgHgLweJ

— Insajder TV (@Insajder_net) September 21, 2023

– Ali da ja vas pitam ovako, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele, prvoklasnog specijaliteta italijanskog? Ja zaista ponekad ne znam gde ovi ljudi žive, rekao je Toma, a voditelj je dodao da je razlika u ceni.

– Pa, razlika je u ceni, ali ne u kvalitetu proizvoda. Znači ja volim parizer, moja deca jedu parizer – istakao je Toma.

U daljem razgovoru voditelj kaže da cena prati kvalitet, dok Toma dodaje da cena prati potražnju, a čitava ova polemika postala je viralna na Tviteru.

😂😂😂😂😂😂😂😂 jedna od najboljih salama sveta Mortadela, 60% svinjetine i 35 % kocki masnoce od svinjskog vrata. 5% dodatci, biber so. Parizer 3% piletine, 52 % masinski obradjenog otpada, 45 % raznih hemikalija.Toma kaze to je isto. Isto je spavanje u parku i u Tominom hotelu https://t.co/irc2ZnmPqs

— Petar dr profesor (@Petar1247) September 21, 2023

“Jedna od najboljih salama sveta Mortadela, 60% svinjetine i 35% kocki masnoce od svinjskog vrata. 5% dodacci, biber so. Parizer 3% piletine, 52 % masinski obrađenog otpada, 45% raznih hemikalija. Toma kaže to je isto. Isto je spavanje u parku i u Tominom hotelu”, samo je jedan od komentara.

Ali, hajde da proverimo od čega se zaista pravi parizer, a od čega mortadela?

Mortadela (ital. mortadella) je debela, okrugla, barena kobasica nastala u Bolonji, u Italiji.

"A da ja vas pitam, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele": Proverili smo, i imamo loše vesti za Tomu
Foto: Shutterstock / Marina Bakush

Za pravljenje mortadele, koristi se visokokvalitetno svinjsko meso koje je veoma fino mleveno. Zatim se mleveno meso začini, ubacuje se svinjska mast sečena na kockice i smesa se puni u velike omote. Mortadela se kuva na pari, a ne dimi, a zatim se hladi u vodi, što rezultira veoma delikatnom i svilenkastom teksturom. Seče se na tanke listiće.

Parizer je takođe salama fine teksture, ali se ne pravi isključivo od svinjetine i nema kockice masti kao mortadela. Ova kobasica homogene teksture se često jednostavno začini, a zatim peče ili dimi. Parizer je drugačije teksture od mortadele i blago slatkastog ukusa, nalik na hot dog.

"A da ja vas pitam, vašu javnost, u čemu je razlika između parizera i mortadele": Proverili smo, i imamo loše vesti za Tomu
Foto: Shutterstock / MicrostockStudio

Parizer ima reputaciju da koristi proteine niskog kvaliteta, a procenti mesa začina i dodatak aditiva se u oba slučaja razlikuju u zavisnosti od proizvođača.

Oznake:

mortadelaparizerTomislav Momirović

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li ste i vi ceo život plastičnu mericu koristili naopako? Toliko je očigledno, a ne prospe se ni kap
Prethodni

Da li ste i vi ceo život plastičnu mericu koristili naopako? Toliko je očigledno, a ne prospe se ni kap

Svadbi u Srbiji sve manje, mladenci ostaju u minusu: Evo koliko ih košta prosečna svadba od 200 zvanica
Sledeći

Svadbi u Srbiji sve manje, mladenci ostaju u minusu: Evo koliko ih košta prosečna svadba od 200 zvanica

Sledeći
Svadbi u Srbiji sve manje, mladenci ostaju u minusu: Evo koliko ih košta prosečna svadba od 200 zvanica
22.09.2023.

Svadbi u Srbiji sve manje, mladenci ostaju u minusu: Evo koliko ih košta prosečna svadba od 200 zvanica

Prethodni
22.09.2023.

Da li ste i vi ceo život plastičnu mericu koristili naopako? Toliko je očigledno, a ne prospe se ni kap

Da li ste i vi ceo život plastičnu mericu koristili naopako? Toliko je očigledno, a ne prospe se ni kap

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić
    festival
    Da li se ovo prvi put dešava kod nas: Festival u Srbiji je otkazao izvođača, a fanovi su se zbog toga zapravo obradovali
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖