Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nauka otkrila: Uzdržavanje od društvenih mreža vas neće učiniti srećnijim

AUTOR: CityMagazine 04 Dec, 2019
Nauka otkrila: Uzdržavanje od društvenih mreža vas neće učiniti srećnijim

Poslednjih godina se dosta priča o tzv. digitalnom postu. Tu se najčešće misli na privremeno uzdržavanje od kompjutera, pametnih telefona i tableta, a samim tim i od društvenih mreža. Iza ovog trenda stoji pretpostavka da će to pozitivno uticati na naše blagostanje, ali da li je baš tako?

Rezultati jednog novog naučnog istraživanja kažu da nije, bar kada su u pitanju društvene mreže. Ova eksperimentalna studija je otkrila da abstiniranje od društvenih mreža u periodu od četiri nedelje ni na koji način ne povećava naše blagostanje i kvalitet života.

Džefri Hol i njegove kolege sa univerziteta u Kanzasu su učesnike eksperimenta podelili u pet grupa. Učesnici prve grupe su imali slobodu da koriste društvene mreže, dok su ostali učesnici dobili zadatak da abstiniraju od njih u periodu od 7, 14, 21 ili 28 dana, u zavisnosti od toga kojoj grupi pripadaju. Na kraju svakog dana, istraživači su pitali učesnike eksperimenta kako se osećaju i tražili su od njih da im kažu kako su provodili vreme.

Analizom njihovih odgovora, istraživači su došli do saznanja da je uticaj digitalnog posta na naše blagostanje praktično nikakav. Ljudi koji su bili srećni sa društvenim mrežama, ostali su takvi i kada su se uzdržavali od njih na neko vreme, dok se raspoloženje onih koji su se osećali usamljeno nimalo nije poboljšalo kada su rekli zbogom svom životu u digitalnom svetu.

To, naravno, ne znači da nije poželjno da smanjimo vreme provedeno na društvenim mrežama. Samo treba da budemo svesni da nas to samo po sebi neće učiniti srećnijim, već ćemo morati da poradimo na drugim stvarima u svom životu i pronađemo druge aktivnosti koje nas ispunjavaju kako bismo se osećali bolje.

Izvor: Research Digest

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…