Šta kuvaju šefovi na Instagramu?
Poslednjih nekoliko meseci smo imali priliku da dobijamo recepte i savete direktno od najpoznatijih svetskih šefova na Instagramu.
Na društvenim mrežama, sada više nego ranije, možemo videti recepte i savete za pripremu hrane, vrhunski šefovi su izbrisali i poslednju barijeru, koja je u restoranima bila zid između sale i kuhinje. Ali ono što je važno jeste da oni s nama ne dele hranu namenjenu restoranu, to je iskustvo koje i dalje treba da ostane rezervisano za restoran. Oni dele hranu koja se sprema kod kuće, s porodicom, za porodicu, za sebe…
Masimo Botura (@massimobottura) – Italija
Najveću popularnost ima Masimo Botura, jedan od najboljih šefova sveta, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen za najbolji restoran na svetu godinama zaredom. Njega na Instagramu prati preko milion ljudi. Šef Masimo svako veče iz svoje kuhinje preko Instagrama uživo deli recepte za jela koja mogu da se pripreme kod kuće, savete kako smanjiti bacanje hrane, zanimljive priče i cake iz kuhinje.
Preko desetine hiljada ljudi uživo prati njegovu pripremu večere za porodicu. Neki od recepata koje je podelio jesu pasta al pomodoro, mus od čokolade, marmelada od kore pomorandže, keksići sa čokoladom, saveti za pripremu savršenog bešamel-sosa, kao i kako koristiti originalne italijanske proizvode kao što su parmezan i mocarela.
Dejvid Čang (@davidchang) – Amerika
Još jedan šef koji redovno deli recepte jeste Dejvid Čang, a prati ga milionska publika. Dejvid je poznat po svom lancu restorana Momofuku i emisiji Ugly Delicious na Netflix-u u kojoj otkriva razne lokacije, sastojke i ljude koji se bave hranom.
Njegovi recepti su često inspirisani Korejom, ali svima je zajedničko da su jednostavni i često prikazuje i greške ili „nesavršene” delove u pripremi jela, što je sasvim prihvatljivo kad se kuva kod kuće. Njegovi recepti pokrivaju obroke za sve delove dana, od doručka, brze užine i ručka do večere. Od jaja, sendviča, supa do nudli i knedli.
Šefovi restorana Geranium (@restaurant_geranium) – Danska
Restoran Geranium, još jedan restoran na listi najboljih na svetu, na Instagramu deli omiljene recepte svojih zaposlenih. Imajući u vidu da u restoranu rade kuvari, konobari, somelijeri koji dolaze iz raznih zemalja, recepti su raznovrsni.
Od mediteranskog hleba koji je podelio šef iz Francuske, tarta s kruškom od koleginice iz Danske, recepta za pastu s biberom koju je podelio šef iz Italije, pite s mesom od koleginice iz Amerike, i zanimljive Šaltibarščiai, tradicionalne letnje supe od koleginice iz Litvanije. Na Instagramu restorana se nalaze svi recepti koje su zaposleni podelili.