Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Šta kuvaju šefovi na Instagramu?

Poslednjih nekoliko meseci smo imali priliku da dobijamo recepte i savete direktno od najpoznatijih svetskih šefova na Instagramu.

Na društvenim mrežama, sada više nego ranije, možemo videti recepte i savete za pripremu hrane, vrhunski šefovi su izbrisali i poslednju barijeru, koja je u restoranima bila zid između sale i kuhinje. Ali ono što je važno jeste da oni s nama ne dele hranu namenjenu restoranu, to je iskustvo koje i dalje treba da ostane rezervisano za restoran. Oni dele hranu koja se sprema kod kuće, s porodicom, za porodicu, za sebe…

Masimo Botura (@massimobottura) – Italija

Najveću popularnost ima Masimo Botura, jedan od najboljih šefova sveta, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen za najbolji restoran na svetu godinama zaredom. Njega na Instagramu prati preko milion ljudi. Šef Masimo svako veče iz svoje kuhinje preko Instagrama uživo deli recepte za jela koja mogu da se pripreme kod kuće, savete kako smanjiti bacanje hrane, zanimljive priče i cake iz kuhinje.

Preko desetine hiljada ljudi uživo prati njegovu pripremu večere za porodicu. Neki od recepata koje je podelio jesu pasta al pomodoro, mus od čokolade, marmelada od kore pomorandže, keksići sa čokoladom, saveti za pripremu savršenog bešamel-sosa, kao i kako koristiti originalne italijanske proizvode kao što su parmezan i mocarela.

Dejvid Čang (@davidchang) – Amerika

Još jedan šef koji redovno deli recepte jeste Dejvid Čang, a prati ga milionska publika. Dejvid je poznat po svom lancu restorana Momofuku i emisiji Ugly Delicious na Netflix-u u kojoj otkriva razne lokacije, sastojke i ljude koji se bave hranom.

Njegovi recepti su često inspirisani Korejom, ali svima je zajedničko da su jednostavni i često prikazuje i greške ili „nesavršene” delove u pripremi jela, što je sasvim prihvatljivo kad se kuva kod kuće. Njegovi recepti pokrivaju obroke za sve delove dana, od doručka, brze užine i ručka do večere. Od jaja, sendviča, supa do nudli i knedli.

Šefovi restorana Geranium (@restaurant_geranium) – Danska

Restoran Geranium, još jedan restoran na listi najboljih na svetu, na Instagramu deli omiljene recepte svojih zaposlenih. Imajući u vidu da u restoranu rade kuvari, konobari, somelijeri koji dolaze iz raznih zemalja, recepti su raznovrsni.

View this post on Instagram

This beautiful pear tart recipe comes from native Dane and Geranium Booking Manager, Christina. She has fond childhood memories of her parent’s garden, which included vegetables as well as apple, cherry and pear trees. Each weekend her mom would make a cake or a pie for the family to enjoy together. The delicious scent of baked goods coming from her mother’s kitchen is something she will never forget.⁣ ⁣ ⁣ ⁣ Pæretærte / Pear Pie⁣ Serves 6⁣ ⁣ Shortcrust Pastry:⁣ ⁣ 1 egg⁣ 100 g powdered sugar⁣ 300 g flour⁣ 150 g butter, room temperature⁣ ⁣ For the Filling:⁣ ⁣ 3 pears, peeled ⁣ 75 g butter, room temperature⁣ 75 g powdered sugar⁣ 75 g marzipan⁣ 1/2 tsp ground cinnamon ⁣ 1 vanilla pod⁣ ⁣ For the Topping.⁣ ⁣ 3 almonds, grated⁣ 1 egg⁣ ⁣ ⁣ Place flour and sugar in a large bowl, mix to combine. Add small pieces of butter into the flour and incorporate with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs. Work as quickly as possible to prevent the butter from melting. Then add the egg, gently mixing it into the dough and knead the dough until it is smooth and firm. Cover the dough with a tea towel and place it in the refrigerator to chill and rest for 30 minutes.⁣ ⁣ Take the vanilla pod and lay it flat, on a cutting board. Trim the ends, and use a knife to slice open the skin lengthwise. Separate the pod and use a spoon or the back of a knife to scrape the beans out of the pod, they will resemble a paste. In a bowl, using a fork, mix the butter, powdered sugar, marzipan, cinnamon and vanilla. Cut 1 pear into very small cubes and add to the filing mixture.⁣ ⁣ ⁣ Cut the remaining 2 pears into 1 cm thick slices and set aside. Preheat the oven to 200 C. Roll out the pastry and place into a 27cm tarte pan, using a knife, go around the edges and remove any excess dough. Take a fork and prick the dough, making small holes for the steam to escape. Add the filling and then carefully lay the pear slices on top in a circular shape. Use remaining dough to decorate the top.⁣ ⁣ Gently whisk egg and brush on top of the tart. Using a grater or Microplane shred almonds and sprinkle on the tart. Bake on the middle rack of the oven for 20 minutes.

A post shared by Restaurant Geranium (@restaurant_geranium) on

Od mediteranskog hleba koji je podelio šef iz Francuske, tarta s kruškom od koleginice iz Danske, recepta za pastu s biberom koju je podelio šef iz Italije, pite s mesom od koleginice iz Amerike, i zanimljive Šaltibarščiai, tradicionalne letnje supe od koleginice iz Litvanije. Na Instagramu restorana se nalaze svi recepti koje su zaposleni podelili.