Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Čudne okolnosti u kojima su odrastala deca tokom 60-ih godina

AUTOR: Isidora Spasić 02 Apr, 2020
Čudne okolnosti u kojima su odrastala deca tokom 60-ih godina

Suvišno je reći kako je život u prošlosti izgledao drugačije za sve, pa i za decu. Dovoljno je samo da se vratimo u šezdesete i vidimo kako se dinamika dečjeg odrastanja razlikovala od današnje.

Foto: www.yahoo.com

Trudne žene su pile i pušile

Trudna žena sa koktelom u jednoj i zapaljenom cigaretom u drugoj ruci, u današnje vreme bi bila veoma osuđivana. To nije bio slučaj tokom šezdesetih, jer tada se još nije dovoljno znalo o štetnosti ovih supstanci, a i duvan je bio promovisan sa puno entuzijazma.

Foto: www.yahoo.com

Vožnja u kolima bez pojasa

Danas su deca tokom vožnje u posebnim sigurnosnim sedištima, ali šezdesetih nije bilo tako. Ne samo da nisu imala nikakav pojas, već su sedela na prednjem sedištu, a nekada i u krilu roditelja koji vozi.

Foto: www.yahoo.com

Nesigurni kreveci

Kreveci iz kojih su deca mogla da ispadnu i zaglave glavu, bili su najnormalnija pojava tokom šezdesetih godina.

Foto: www.yahoo.com

Trampolina bez zaštitne mreže

Iako je zabavna, trampolina može biti opasna, naročito ako nema zaštitnu mrežu koja sprečava da deca padnu i povrede se. Naravno, tokom šezdesetih, ovakve mreže nije bilo.

Foto: www.yahoo.com

Samostalan odlazak u školu

Sada kada su roditelji previše zaštitnički nastrojeni, neobično je zamisliti da bi pustili decu da sami idu u školu od trenutka kada nauče put. Saobraćaj, stranci i drugi faktori bi sprečili sve roditelje, ali ne i one tokom šezdesetih.

Foto: www.yahoo.com

U posetu kod drugara bez pratnje

„Idem kod druga da se igram” izjava je koja bi danas sa sobom nosila dosta potpitanja, ali ne i šezdesetih, kada bi deca samo bezbrižno saopštila vest i odskakutala svojim putem.

Foto: www.yahoo.com

Neprekidno žvakanje žvaka

Prezašećerene žvakaće gume bile su osnovna poslastica dece rođene u šezdesetim godinama. Takmičenje ko će naduvati veći balon takođe je bilo popularno.

Foto: www.yahoo.com

Nezdrav doručak

Obično se sastojao od činije pune slatkih kukuruznih ili drugih cerealija. U slučaju da nisu bile zaslađene, svakako bi bile propraćene punom kašikom šećera.

Foto: www.yahoo.com

Vožnja bicikla bez kacige

Pasti sa bicikla i zaraditi koju modricu ili ogrebotinu bio je način da se brže nauči kako se vozi bicikl. Iako je danas nezamislivo da deca sednu na njega bez kacige, šezdesetih je bilo nezamislivo da je imaju.

Foto: www.yahoo.com

Igranje napolju po čitav dan

Teško je zamisliti da u vreme kada se tehnologija munjevito razvija, deca žele da se igraju napolju. Ali, tokom šezdestih, to je upravo bio slučaj, i to bez nadzora odraslih.

Foto: www.yahoo.com

Zabava na plaži bez roditelja

„Ostani tamo gde mogu da te vidim”, obično bi dobacili mama ili tata, dok bi se dete solidno udaljilo sa idejom da se brčka u plićaku i igra u pesku.

Foto: www.yahoo.com

Igranje po ulici

Žmurke, ledeni čikica, školice i druge igre, bile su aktuelne tokom šezdesetih godina. I to ne samo u parkovima, već i u manje prohodnim ulicama.

Foto: www.yahoo.com

Povremene batine

„Batina je iz raja izašla” danas je neprihvatljivo tumačenje za vaspitanje dece. Šezdesetih je, međutim, lupanje po turu i pokoja čvrga bila sasvim prihvatljiva.

Foto: www.yahoo.com

Naslovna slika: www.yahoo.com

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…