Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Misterija nestanka Faberžeovih jaja koja i dalje traje

AUTOR: CityMagazine 19 Apr, 2020
Misterija nestanka Faberžeovih jaja koja i dalje traje

Sada davne 1885. godine, car Aleksandar III poklonio je svojoj supruzi carici Mariji Fjodorovnoj jaje po narudžbi od vrsnog zlatara Karla Faberžea, odnosno kuće Faberže. Kokošije jaje, kako je prigodno nazvano, bilo je na prvi pogled jednostavno, belo i emajlirano, međutim kada bi se otvorilo, nastajala je magija. Naime, unutra se nalazio deo nalik žumancetu, koji je u sebi krio zlatnu kokošku, a ona opet dijamantsku krunu, kao i privezak od rubina. Materijal korišćen za izradu bio je skupocen, ali efekat iznenađenja je bio neprocenjiv. Naravno, carica je sa oduševljenjem prihvatila ovaj poklon, i od tada je poklanjanje raskošnih jaja postalo tradicija ruskog dvora svake godine na Uskrs.

Originalno Faberžeovo jaje

Carev sin Nikolaj II nastavio je da neguje ovaj običaj, te je davao po jedno Faberžeovo jaje svojoj majci i ženi Aleksandri, tako da su postajala sve bogatija. Ono što je interesantno jeste da se o njihovom postojanju danas zna i govori, međutim to nije bio slučaj u doba njihovog nastanka. Predstavljala su sinonim za raskošan život Romanovih, a tokom Februarske revolucije, Faberžeova jaja su odneta iz palate, pažljivo spakovana i dobro sakrivena u odajama Moskovskog Kremlja.

Ruska vlada prodala je zatim veliki broj primeraka usled manjka finansijskih sredstava. Iako se veruje da je izrađeno gotovo 70 jaja, danas se zna za 46 onih koja su pripadala carskoj porodici i još 11 drugih.

Tri carska Faberžeova jajeta, slevana desno: The Cuckoo Clock, The Lily of the Valley i The Blue Serpent Clock Egg

Naime, aristokrate, među kojima se izdvajala ugledna porodica Jusupov, za koju se procenjuje da je posedovala veće bogatstvo od Romanovih, kupovale su ove dragocenosti. Jusupovo jaje, nazvano po vlasniku Feliksu Jusupu I, napravljano je od zlata, optočeno rubinom i smaragdom, a u untrašnjosti se krio sat.

Ipak, ova porodica nije doživela sudbinu carske dinastije… Princ Feliks Jusupov II, koji se oženio nećakom Nikolaja II, Irinom Aleksandrovnom Romanov, izbegao je smrt, i ubio Grigorija Raspućina. Faberžeova jaja u njihovom vlasništvu preuzeli su zvaničnici, a čuveno Jusupovo jaje prodato je trgovcima umetnina ʼ40-ih godina prošlog veka, da bi 2007. godine bilo restaurirano.

Restaurirano Jusupovo jaje

Postoji jedna interesantna priča u vezi sa pronalaskom Faberžeovih jaja. Naime, 2015. godine trgovac otpadom pronašao je jedno na buvljaku, i za njega izdvojio 14.000 američkih dolara. Naumio je da ga razloži na delove i proda, dok na satu koji se krio unutra nije ugledao ugraviran natpis Vacheron Constantin. To ga je navelo da potraži više informacija na internetu, gde je pronašao članak iz 2011. godine. Ispostavilo se da je reč o trećem carskom uskršnjem jajetu. Odneo ga je na procenu, i saznao da je u pitanju jaje za kojim se toliko tragalo, čija vrednost je iznosila neverovatnih 33 miliona američkih dolara.

Kako postoji još najmanje 10 primeraka za koje se ne zna gde se nalaze, najveća potraga za carskim uskršnjim jajima u istoriji se nastavlja

Izvor: Town & Country

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…