Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Mitološka bića: Kentaur

U grčkoj mitologiji kentaur je biće koje je polu-čovek, polu-konj. On ima torzo, ruke i glavu čoveka, a donji deo mu je nalik konjskom. Kentauri su po legendi živeli u šumama Tesalije. Po jednom od tumačenja, smatra se da kad su se prvi put pojavili ljudi koji su zaista jahali konje – oni su bili ta inspiracija za stvaranje mita o kentaurima.

Foto: www.thecollector.com

Kentaurovo poreklo

Roditelji ovog bića jesu Iksion i Nefela. Nefela je nimfa oblaka, koju je Zevs napravio po uzoru na Heru, kako bi prevario Iksiona. Tako su Nefela i Iksion dobili prvog kentaura, a on je dalje oplodio Magnezijske kobile i postao otac svim ostalim kentaurima.

Foto: www.thecollector.com

Kentaurova narav

Priroda i karakter kentaura najviše se gleda iz prizme požude, surovosti, ratobornosti, besa i divljaštva. Većina kentaura kroz istoriju prikazana je kao varvarska i divlja, pa se često tumači da oni predstavljaju suprotnost od civilizacijskog napretka.

Foto: www.thecollector.com

Najvažniji kentauri: Hiron, Fol i Nes

Jedan od najznačajnijih kentaura jeste mudri kentaur Hiron. On je bio poznat po svom medicinskom znanju, predavačkim sposobnostima, i po tome što je bio besmrtan. Samovoljno se žrtvovao za Prometeja, ali i zbog bolova koje je zadobio kada ga je Herkul ranio.

I drugi poznati kentaur – Fol, isto se vezuje za Herkula. Naime, on je ugostio junaka u svojoj pećini pošto je ovaj bio umoran od lova na vepra. Pili su vino iz boce koju je Dionis darivao svim kentaurima. A kada su kentauri osetili miris vina, naglo su se pojavili. Herkul je upao u konflikt sa njima, i greškom usmrtio Fola.

I u ovoj priči o Nesu pojavljuje se Herkul. Mit kazuje da kada su Herkul i njegova žena hteli da pređu reku, Nes se ponudio da pomogne. Kada je krenuo da se udvara Herkulovoj ženi, ovaj ga je usmrtio jednom od svojih otrovnih strela. Prilikom umiranja, Nes je rekao da sačuva njegovu krv kao magični ljubavni napitak. Ali kada ga je ona dala Herkulu ispostavilo se da je otrovan, pa je on umro, a ona izvršila samoubistvo.

Foto: www.thecollector.com

Kentaur u umetnosti

Kentauromahija je borba između kentaura i bogova (ili heroja). Ovaj mit bio je veoma prisutan na fasadama antičkih kuća i hramova u vidu dekorativnih skulptura, od kojih su najpoznatije one na Partenonu. Na mnogobrojnoj grnčariji kentauri su takođe bili popularna tematika. I nakon Antičke Grčke stvarane su mnogobrojne likovne obrade kentaura, od kojih se izdvaja Botičelijeva slika Minerva i kentaur.

Foto: www.thecollector.com

Naslovna slika: www.greekmythology.com i www.greeklegendsandmyths.com

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Scena

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…

Preminuo glumac Marko Živić

Srpski glumac Marko Živić izgubio je život u četvrtak 14. oktobra, nakon višenedeljne borbe sa korona virusom. 49-godišnji glumac je…

Zašto je Dženifer Aniston odbila glavnu ulogu u filmu „Serendipityˮ?

Romantična komedija junakinji današnje priče donela je slavu, pa je i danas prepoznatljiva po ulozi Rejčel Grin iz hit serije…