Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neobične stvari koje su korišćene kao novac u prošlosti

AUTOR: CityMagazine 14 Jan, 2021
Neobične stvari koje su korišćene kao novac u prošlosti

Danas plaćamo kreditnim karticama, papirnim novčanicama i metalnim novčićima, ali ove stvari nisu oduvek i svuda bile korišćene za finansijske transakcije.

Različiti narodi i civilizacije su upotrebljavali najrazličitije stvari u ovu svrhu, a u narednim redovima ćemo vam otkriti neke malo neobičnije primere novca u istoriji.

So

So je u mnogim erama i delovima sveta bila korišćena kao novac, ali ponajviše u istočnoj Africi tokom srednjeg veka.

Parmezan

Parmezan je u Italiji bio prisutan u finansijskim operacijama još od srednjeg veka. On je uglavnom korišćen kao zalog za bankarske kredite, što zbog svoje vrednosti, što zbog činjenice da se ova vrsta sira sporo kvari kada je dobro zapakovana.

Kartonski novčići

Verovali ili ne, Japanci su tokom poslednjih godina Drugog svetskog rata u svojoj koloniji u Mančuriji izdavali novčiće napravljene od kartona. To su radili zbog toga što su štedeli na metalu, koji im je trebao za vojne svrhe.

Zubi delfina

Plemena na Solomonskim ostrvima su često koristila zube delfina kao novac, a neka od njih to rade i danas.

Zrna kakaa

Maje su prve upotrebljavale zrna kakaa kao novac da bi nabavili drugu robu, a kasnije su to činili i drugi narodi Centralne Amerike pre kolonizacije.

Noževi

Veliki bronzani noževi su bili jedna od alternativa zvaničnim novčićima u drevnoj Kini u periodu između 600. i 200. godine p.n.e. Oni su uglavnom imali rupu na dršci i najčešće su ih u transakcijama upotrebljavali vojnici.

Krzno veverica

Tokom srednjeg veka u Rusiji, ljudi su prihvatali krzno veverica u trampi za drugu robu. U nekim slučajevima oni su kao novčiće koristili kandže i njuške iste životinje.

Izvor: The Fact Site