Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tajna bikinija Ursule Andres u ulozi Bond devojke

AUTOR: CityMagazine 01 Aug, 2020
Tajna bikinija Ursule Andres u ulozi Bond devojke

Rajska plaža, šuštanje palminog lišća usled blagog povetarca, i očaravajući glas koji budi Šona Konerija, kao Džejmsa Bonda, iz sna… Upravo smo se vratili u davnu 1962. godinu, u kadar prvog filma o agentu 007, nakon koga su usledili nastavci i snimanje koje traje do danas. Glas koji smo spomenuli pripada Ursuli Andres, tada nepoznatoj glumici, koja se proslavila ulogom, ali i bikinijem koji je nosila. Naime, lik Honi Rajder izlazi iz vode poput Botičelijeve Venere, tamnoputa i izvajane građe, te se ta scena i danas prepričava. Tajna je u zajedničkom osmišljavanju idealnog modela kupaćeg kostima, i to sa Tesom Prendergast. Dame su kreirale gornji deo koji se veže u prednjem delu i trouglasti donji deo, od pamuka u boji slonovače. Međutim, ovaj bikini izdvaja se po tome što ima kaiš, kao i deo za koji se zadene nož sa dva sečiva. Zbog ovog detalja Honi je postala prava femme fatale.

Foto: Collection Christophel / RnB © Eon Productions Eon Productions / Collection ChristopheL

Upitana da prokomentariše svoju ulogu u ostvarenju Dr. No, Ursula Andres rekla je da joj je ona bez ikakve sumnje otvorila mnoga vrata, ali da joj ipak nije jasno zbog čega je zavladala pomama za filmom. Kada malo bolje razmislimo, stvari treba postaviti u odgovarajući kontekst. U Francuskoj je u to vreme bikini uveliko bio prisutan, zahvaljujući Bridžit Bardo i Dalidi, međutim u Americi su razmišljanja bila konzervativnija. Stoga je ovaj film, prikazan u periodu začetka seksualne revolucije, označio poziv za otkrivanjem ženskog tela. Ono što je usledilo, možemo nazvati istorijom. Žene su počele sve češće da nose dvodelni kupaći kostim na plažama širom sveta. Model korišćen na snimanju prodat je na aukciji koju je organizovala kuća Christie‘s 14. februara 2001. godine za gotovo 60.000 funti.

Foto: © United Artist / Getty Images

Nakon uspeha opisane scene na plaži na dalekoj Jamajci, mnogi drugi autori odlučili su da ponove nešto slično. Ipak, najbolje su se snašli upravo reditelji Džejms Bond franšize, koji su uspeli da unesu napetost u tropski ambijent. Većina vas se verovatno seća slike Hali Beri kako korača ka plaži odevena u narandžasti bikini sa kaišem, u filmu Die Another Day, u kome je zaigrala sa Pirsom Brosnanom u njegovim najboljim danima. Najzad, i Danijel Krejg imao je svojih 5 minuta, kada je pokazao izvajano telo u svetlo plavom šortsu, što smo imali priliku da vidimo u ostvarenju Casino Royal.

Izvor: Vogue France

Naslovni kolaž: Getty Images