Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 zanimljivih činjenica o Džefu Bezosu

AUTOR: CityMagazine 20 Jan, 2021
7 zanimljivih činjenica o Džefu Bezosu

Osnivač internet prodavnice Amazon, Džef Bezos, trenutno je najbogatiji pojedinac na svetu. Ovaj uspešni biznismen nedavno je napunio 57 godina, pa je sada idealan trenutak da se upoznate sa detaljima iz života ovog fascinantnog čoveka, koji je davne 1994. iz svoje garaže u Sijetlu osnovao Amazon, kompaniju najzaslužniju za popularizaciju onlajn kupovine.

Majka Džefa Bezosa, Džeklin, rodila ga je kad je bila tinejdžerka

Džeklin Jorgensen imala je svega 17. godina kada je 1964. rodila sina Džefa. U tom trenutku, ona je i dalje išla u srednju školu. Džefov otac, Ted, napustio je porodicu posle jedne godine braka, pa je Džeklin morala da pronađe način da nekako spoji kraj sa krajem. Ona je počela da radi kao sekretarica, a kasnije je pohađala časove na kojima je upoznala svog budućeg muža, kubanskog imigranta Majka Bezosa, koji će postati Džefov očuh.

Izvor: Wikimedia Commons

Još od malih nogu pokazivao je interesovanje za inženjerstvo i nove tehnologije

Kada je prerastao krevetac, Džef Bezos je navodno sam uzeo šrafciger i totalno ga razmontirao. Njegovi rođaci kažu da je kao dečak napravio primitivni alarm koji bi svirao svaki put kada bi neko ušao u njegovu sobu. U vreme kada je pohađao srednju školu, on je veliki deo vremena provodio u garaži njegovog doma, koju je pretvorio u svojevrsnu laboratoriju za pronalaske.

Bezos je još kao tinejdžer sproveo u delo svoju prvu biznis ideju

On je, naime, sa svojom tadašnjom devojkom organizovao edukativni letnji kamp pod nazivom Dream Institute za učenike četvtog, petog i šestog razreda. Učestvovanje u ovom programu koštalo je 600 dolara.

On je početkom ’90-ih radio na Vol stritu

Nakon što je diplomirao na univerzitetu Prinston, Bezos je dobio ponude za posao od više renomiranih kompanija. On je prvo radio za finansijski startap Fitel, a kasnije je prešao u kompaniju Bankers Trust. Svoju karijeru na Vol stritu završio je u investicionoj firmi D. E. Shaw & Co, gde je sa svega 30 godina stigao do mesta potpredsednika.

Izvor: Wikimedia Commons

Bezos je osnovao Amazon u svojoj garaži

On je navodno napisao biznis plan svoje kompanije na putu od Njujorka do Sijetla. Bezos i nekoliko kolega su razvijali sajt Amazon, tada samo internet knjižaru, iz njegove male garaže u Sijetlu. Sajt je dobio ovo ime po reci u Južnoj Americi, ali i zbog činjenice da je prvo slovo imena ujedno i prvo slobo alfabeta. Bezos je od svojih roditelja dobio pozajmicu od 300.000 dolara, koja mu je pomogla da otpočne karijeru preduzetnika.

Preživeo je pad helikoptera

Godine 2003, helikopter u kome su bili Džef Bezos i još tri osobe, pod uticajem vetra se preturio i srušio na teritoriji zapadnog Teksasa. Bezosova advokatica je iz nesreće izašla sa polomljenim pršljenom, dok su ostali putnici imali samo lakše povrede.

Bezos je vlasnik Vašington Posta

On je kupio ovu novinu 2013. za 250 miliona dolara. Pod njegovim vlasništvom, kompanija je posle dugo vremena postala profitabilna, i to 2016, 2017. i 2018.

Izvor: Business Insider

Autor naslovne slike: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons/CC 2.0 Generic

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…