Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo verovatno niste znali o Stivenu Kingu

AUTOR: CityMagazine 31 Mar, 2020
Ovo verovatno niste znali o Stivenu Kingu

Stiven King je jedno od imena iz sveta književnosti koje je nekako nezaobilazno, jer se često pominje u kontekstu novih romana i novih ekranizacija njegovih dela na velikom ili malom ekranu. On već 44 godine objavljuje prozu nabijenu hororom u svakom smislu, i ne namerava da prestane uskoro.

Možda njegovo pisanje nije za svakoga, ali nema sumnje da ste do sada makar prelistali neku njegovu knjigu ili pogledali bar jednu adaptaciju dela. Čak i da niste, verovatno ste makar čuli za IT, The Shining, Misery, Carrie, Pet Sematary i druge knjige. A u nastavku vam donosimo još neke zanimljivosti o samom autoru koje nisu poznate svima.

Plaši se broja 13

King pati od triskaidekafobije, iliti straha od broja 13. Kada piše, nikada se ne zaustavlja na trinaestoj strani, ili nekoj koja je deljiva ovim brojem. Isto važi i za čitanje, nikada ne prestaje na stranici sa ovim brojem, kao ni na onima čiji zbir daje ovu cifru, poput 94, 193 ili 382. A kada ide stepeništem sa 13 stepenika, poslednja dva preskače, tako da ispada kao da je prešao 12.

Džek Torens je nalik Kingu iz prošlosti

Jednom prilikom je izjavio da Džek Torens, glavni lik iz knjige Isijavanje, ima najviše autobiografskog u sebi od svih njegovih likova. U trenutku pisanja ove knjige, sam King je puno pio alkohol i ideja oko Džeka je bila da opiše „snažnog američkog muškarca, koji treba sam da se izbori sa svojim demonima“.

Ne seća se jednog romana

Portal The Onion jednom prilikom je napisao da se Stiven King ne seća trenutka pisanja romana The Tommyknockers. To nije tačno, ali King jeste priznao da se ne seća da je napisao roman Cujo. Pisao ga je tokom 80-ih godina prošlog veka, u vreme kada je bio zavistan od alkohola i izjavio je da mu je žao što je izgubio to iskustvo. Sama knjiga o besnom psu ubici protumačena je kao dobra alegorija za pakao zavisnosti.

Više nema pseudonim

Foto: flickr/Pinguino

Jedno vreme, Stiven King istovremeno pisao knjige pod svojim imenom, ali i pod pseudonimom Ričard Bahman. Kada se u javnosti otkrilo da on stoji iza njega, rekao je da više neće koristiti taj pseudonim, jer je Bahman mrtav. Kao uzrok smrti King je naveo „rak pseudonima“.

Voli gostovanja u filmovima

King voli da se pojavljuje u adaptacijama svojih dela, doduše u vrlo kratkim sekvencama. To je činio u filmovima Maximum Overdrive, Pet Sematary, Sleepwalkers, The Langoliers, Thinner, Rose Red, tv filmu The Shining i mini-seriji The Stand. Poslednje pojavljivanje mu je za sada u filmu It: Chapter 2.

U bioskopu sa del Toroom

Jedna od anegdota govori o tome da je na projekciji filma Panov lavirint Stiven King sedeo pored reditelja Giljerma del Toroa i tokom scene jurnjave sa „Bledim čovekom“ krenuo da se meškolji od neugodnosti. Del Toro je izjavio da je to „nešto najbolje što je doživeo“.

Umalo da ne bude Keri

Keri je prvobitno zamislio kao novelu i nije mu se dopala prva verzija rukopisa, pa ju je bacio u smeće. Srećom po mnogobrojne obožavatelje ovog dela, njegova supruga Tabita videla je potencijal u rukopisu i naterala ga je da ga nastavi. Na kraju je knjigu posvetio njoj.

Izvor: Shortlist

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…