Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Penelope Kruz i Havijer Bardem potpisnici neočekivanog manifesta

AUTOR: CityMagazine 14 May, 2020
Penelope Kruz i Havijer Bardem potpisnici neočekivanog manifesta

Iako je najteži period kada je u pitanju korona virus za nama, nije vreme za opuštanje i naglo vraćanje starim navikama. U pitanju je nemili protivnik koji nije zaobišao nijedan kraj planete, i zemlje se sa njim bore na različite načine, sa većim ili manjim uspehom. Ipak, situaciju treba sagledati iz različith uglova, i razmisliti o načinu života celokupne zajednice, koji je i doveo do širokih i neočekivanih razmera ove pandemije. Čini se da nismo umeli dovoljno da vrednujemo sitnice i ono što imamo, te da smo se okrenuli potrošnji i međusobnom takmičenju na društvenim mrežama, usput zaboravivši ko smo i šta zaista želimo. Ipak, tim povodom iz Holivuda nam stižu vesti, a o čemu je tačno reč, otkrijte u redovima koji slede.

Više od 200 poznatih ličnosti i laureata Nobelove nagrade, kojima se pridriužio i bračni par Penelope i Havijer Bardem, zagovaraju ideju da svet treba iz korena da se promeni i da je vreme za akciju. Pismo nedvosmislenog naslova No To A Return to Normal upućeno javnosti nastalo je u Parizu, a idejni tvorci su istaknuti francuski filozof Orelijen Baro i glumica Žilijet Binoš. Ovim putem političari i građani se pozivaju da promene dosadašnji način razmišljanja o životnoj sredini, potrošačkom društvu i preokupiranosti poslom.

Penelope Kruz i Kejt Blanšet

Pored navedenog para, peticiju su potpisali i sledeći umetnici: Pedro Almodovar, Kejt Blanšet, Monika Beluči, Hoakin Finiks, Barbara Strejsend, Madona, Adam Drajver, Vilijam Defo, Robert de Niro, Marion Kotijar, Eva Grin, ali i mnogi drugi. Svi oni slažu se u jednom – svet treba da se okrene održivosti i postane bolje mesto za život. U nastavku pročitajte prevod originalnog teksta

„Kovid-19 je velika tragedija. Međutim kriza kroz koju prolazimo navodi nas da preispitamo šta je suštinski važno. Ono što zastupamo je jasno: Prilagođavanje situaciji nije dovoljno. Problem treba rešavati sistematski.

Ekološka katastrofa kojoj svedočimo je meta-kriza: masovno istrebljivanje biljnog i životinjskog sveta više se ne dovodi u pitanje, i svi znaci upućuju na direktnu pretnju po opstanak. Za razliku od pandemije, koliko god ona bila ozbiljna, globalni ekološki kolaps ostaviće nemerljive posledice.

Na osnovu svega navedenog, uvaženo molimo političare i sve nas građane, da za sobom ostavimo neodrživi model ponašanja, koji i dalje odnosi prevagu, i detaljno sagledamo ciljeve, vrednosti i globalnu ekonomiju.

Neprestano traganje za konzumerizmom i opsednutost produktivnošću dovela nas je do negiranja života u biti: života biljaka, životinja, ali i velikog broja ljudi. Zagađenost, klimatske promene, i uništavanje preostalih prirodnih oaza, doveli su svet do kritične tačke.

Iz svega napisanog, čemu pridodajemo i socijalnu nejednakost među ljudima, smatramo da je nezamislivo da se vratimo na staro.

Radikalne promene, na svim nivoima, zahtevaju hrabrost. Do njih neće doći ukoliko se do kraja ne posvetimo. Nema vremena za čekanje. Nije u pitanju samo opstanak, već i dostojanstvo i sklad.”

Izvor: Elle España

Naslovna fotografija: Pinterest

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…