Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Družina prstena“ od septembra na poštanskim markama Novog Zelanda

AUTOR: Ljubisav Panić 09 Aug, 2021
„Družina prstena“ od septembra na poštanskim markama Novog Zelanda

Reditelj Piter Džekson i scenaristkinja Fren Volš nadali su se najboljem kada su 1995. predložili producentu Harviju Vajnstinu da ekranizuju roman Hobit. Verovali su da će, ukoliko adaptacija postigne uspeh, dobiti priliku da se pozabave i njenim nastavkom, trilogijom Gospodar prstenova.

Vajnstinu nije odgovaralo što je prava za ekranizaciju delimično imao i studio MGM. Umesto da prolaze kroz komplikovane pregovore, predložio je Džeksonu i Volš da se odmah posvete Gospodaru prstenova. Reditelj je potom učinio nešto neočekivano – ubedio je producenta da bi književni ep Dž. R. R. Tolkina trebalo u potpunosti da se snima na Novom Zelandu.

Marka Poni koji se propinje prikazuje krčmu u kojoj su nakratko boravili glavni junaci filma, a njena scenografija izgrađena je u bivšoj vojnoj bazi u Velingtonu (foto theonering.net)

Za Džeksona, koji je na prelepoj ostrvskoj zemlji proveo ceo život, bio je to prirodan potez, ali nad filmskim snom se nadvila neizvesnost. Vajnstin se povukao i trilogija je odobrena za realizaciju tek u avgustu 1998, zahvaljujući novim partnerima pronađenim u studiju Nju lajn sinema.

Marka Skrivanje od Crnog jahača inspirisana je scenom iz filma koja je snimljena u pojasu zelenila u Velingtonu (foto theonering.net)

Šest meseci ranije na Novom Zelandu je objavljeno da je filmska industrija u recesiji. S obzirom na to da je Gospodar prstenova imao budžet od 270 miliona dolara, koji će narasti na 320, predstavljan je kao spas za lokalnu filmsku scenu.

Putovanje počinje – marka prikazuje scenu iz Hobitona, koji je izgrađen na privatnoj farmi u blizini grada Matamata i pretvoren u turističku atrakciju (foto theonering.net)

Na talasu velikog uspeha koji je postigao već sa prvim delom – Družinom prstena, Džekson je zaista učinio mnogo za svoju zemlju, koja je popularizovana širom sveta. Trilogija je snimana na više od 150 lokacija na Novom Zelandu, od kojih su neke bile dostupne samo pomoću helikoptera, a procenjuje se da je na njoj radilo 23.000 ljudi različitih zanimanja.

Za scenu sa marke Let do rečnog prelaza lokacija za snimanje pronađena je na reci Šotover u blizini Kvinstauna (foto theonering.net)

U godinama koje su usledile, država se snažno oslanjala na Gospodara prstenova pri brendiranju. Predstavljala se kao jedina stvarna Tolkinova Srednja zemlja, turizam je porastao, a filmska industrija se izvukla iz krize. Pored brojnih projekata, sada se u njoj snima i serija Gospodar prstenova, najskuplja u istoriji televizije, čiju ćemo prvu epizodu moći da pogledamo u septembru 2022. godine.

Most Kazad-dum – marka prikazuje sukob čarobnjaka Gandalfa i demona Balroga, što je za potrebe filma snimljeno u studiju i upotpunjeno specijalnim efektima novozelandske kompanije Veta (foto theonering.net)

Imajući sve u vidu, nije nimalo začuđujuće što Pošta Novog Zelanda obeležava dve decenije filma Družina prstena na poseban način. Od septembra, u prodaji će se naći šest poštanskih maraka sa prepoznatljivim motivima iz Džeksonove fantazije. Oslikala ih je nagrađivana velingtonska umetnica Saša Lis, koja je kao skulptorka i dizajnerka radila i na produkciji filmova. Marke će biti u pretrodaji već od devetog avgusta, a kolekcionari imaju čemu da se nadaju i u narednim mesecima – Pošta će uskoro predstaviti i ograničenu seriju novčića sa motivima iz filma.

U toku produkcije filma scena sa marke Kapije Argonata realizovana je tako što su skulpture naknadno ubačene u kadar, dok je snimanje obavljeno u klancu Karavau u blizini Kvinstauna (foto theonering.net)

Izvori: theonering.net; nzpost.co.nz; Clare Burgess and Bryan Sibley, The Art of Film Magic: 20 Years of Weta (New York: HarperCollins, 2014).

Naslovna fotografija – ovo je drugi put da umetnica Saša Lis oslikava poštanske marke sa motivima iz filma Družina prstena za Poštu Novog Zelanda (foto theonering.net)

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…