Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako jezici nastaju i menjaju se?

Danas se na svetu govori između 3000 i 8000 jezika, zavisno od toga koga pitate. Vrlo je teško definisati šta tačno čini jedan jezik, koji od njih su iz iste „porodice“ i kako su nastali. A tek kada bismo započeli priču od prvog ili prvih jezika, tu ništa nije dokazano.

Lingvisti se ko zna otkad bave izučavanjem porekla jezika na globalnom nivou, a i na lokalnom. Kada je u pitanju jedan jezik ili grupa jezika, lakše je pronaći iz čega su oni potekli i kako je došlo do korišćenja nekih reči. To nas sve vraća u plemensko vreme i zajednice koje su imale isti jezik iz očigledne blizine i sličnog života. Međutim, svaka dalja podela može da bude problematična.

Problemi nastaju iz toga što se mnogi ne slažu oko razlike između dijalekta i jezika, pa zato i ne postoji preciznija procena broja jezika na svetu. U videu koji je nastao na TED platformi možete pronaći neke od tih problema sa klasifikacijom, kao i pretpostavke o nastaku jezika uopšte, među kojima se ističe priča o Vavilonskoj kuli. Tekst je došao iz predavanja Aleksa Gendlera, a za sjajnu animaciju zaslužan je Igor Ćorić.

Iako je video kratak, veoma je poučan jer se dotiče i priče o geografskom poreklu i političkih situacija koje utiču na podelu jezika. Za ljude sa naših prostora posebno će biti zanimljiv kratak osvrt na situaciju na Balkanu, ali tu je još puno korisnih informacija. Možda ćete i malo drugačije gledati na neke strane jezike nakon ovoga i obratiti pažnju na reči ili obrasce koji se ponavljaju u srodnim jezicima.

Izvor: Open Culture

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…