Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Nazivi za Deda Mraza širom sveta

Praznici nam stižu, a sa njima i priče o čuvenom deki koji donosi poklone deci koja su bila dobra u toku cele godine. Ima nešto u toj bajci u koju smo verovali od malih nogu, iako su za iznenađenja uvek bili zaduženi zamaskirani roditelji ili glumci u crvenom odelu i sa dugom belom bradom. Sve što mu je pored kostima potrebno, jesu vreća, irvasi, sanke, kao i gomila pisanih porudžbina pristiglih iz svih krajeva sveta. Kad sat otkuca ponoć i dolazak Nove godine, čarolija može da počne. Ukoliko ste u duši i dalje dete, ostanite sa nama u redovima koji slede.

Gotovo da nema zemlje koja ne proslavlja novogodišnje praznike uz priče o Deda Mrazu i poklonima. Taj mit je široko rasprostranjen i odoleva zubu vremena i modernom načinu života. Kako nas do dočeka 2020. deli svega nekoliko dana, pođite u avanturu otkrivanja naziva za izmaštanog dobrog duha detinjstva.

  • Holandija – Sinterklaas

Holanđani od 11. veka slave svetog Nikolu, koji na njihovom jeziku nosi naziv Sinterklaas. On je bio biskup i zaštitnik dece i mornara, a živeo je u 4. veku. Kada su se Holanđani u velikom broju doselili u SAD, zadržali su svoje običaje i tradiciju. Jedna od njih je i priča o svetom Nikoli, koji svake godine brodom dolazi iz Španije, 5. decembra, i ostavlja deci poklone i obuću. Interesantno je da je u Holandiji vremenom zaživela i američka verzija Deda Mraza, koja se razlikuje od svetog Nikole.

  • Nemačka – Christkind

Možda ste čuli za čuveni božićni market Christkindlesmarkt koji se tradicionalno održava u Nirnbergu, na jugoistoku zemlje. Izgleda da je naziv potekao upravo odatle, ali postoje i druga objašnjenja. Kao i Holanđani, i Nemci su dugo vezivali Božić za lik Svetog Nikole. Sve do 15. veka i čuvene reformacije Martina Lutera, praznik se obeležavao na dobropoznat način. Međutim, on je odlučio da odbaci taj običaj, te da slavi Isusa Hrista, a ne katoličke svece. Tako su mališani poklone navodno dobijali od bebe Isusa, odnosno Christkind – a. Bilo je teško u to poverovati, pa je on poprimio oblik devojčice anđeoskog lica. Danas, u nekim delovima Nemačke, ali i u Austriji i Švajcarskoj, i dalje opstaje to verovanje. Međutim, mnogi su prerasli taj mit, te su osmislili novi naziv za Deda Mraza, koji glasi Weihnachtsmann, i manje je religiozan.

  • Latinska Amerika – Papá Noel i Niño Jesús

Španija, ali i zemlje španskog govornog područja, kao što su Meksiko, Argentina i Peru, takođe slave Deda Mraza. Njihov naziv je Papá Noel, i potiče iz Amerike. Prema verovanju darodavci poklona su bila 3 kralja, na španskom Los Reyes Magos, koja su darivala bebu Isusa u jaslama, a danas daruju decu u Španiji. Međutim, kao i u Nemačkoj, postoji i druga verzija Deda Mraza, Niño Jesús, kome se priklanjaju istinski vernici. Ovaj naziv je popularan u Kolumbiji, Boliviji i Kosta Riki, i oličenje je bebe Isusa. Za razliku od Nemačke, stanovnici ovih zemalja su zadržali lik bebe, koja deli poklone dobrim devojčicama i dečacima.

  • Kina – Dun Che Lao Ren

Legende o omiljenom deki nisu zastupljene samo na Zapadu. Naime, u Kini postoji jedna grupa stanovnika koja proslavlja Božić, koji nazivaju Sheng Dan Jieh, odnosno Festival svetog rođenja. Običaj je da deca nakače štrikane čarape u nadi da će dobiti poklon. Ponekad Deda Mraza oslovljavaju sa Khoong – Khoong, što bismo preveli kao Dobri stari deka.

  • Rusija – Ded Moroz

Veruje se da ovaj naziv potiče od paganskog demona leda koji se zvao Morozko, koji je bio poznat po zaleđivanju svojih neprijatelja i otimanju dece. Vremenom, on se preobratio u nežni lik Deda Mraza, koji deci daruje poklone. Međutim, ruski dekica ne liči na druge, jer nosi plavi kostim i domove posećuje za Novu godinu, a ne na Badnje veče. Pored toga, on ne vozi sanke, već jaše konja, a pomoćnica mu je unuka, snežna princeza, Snegurochka.

  • Grčka – Agios Vasilios

Kao i ruski Deda Mraz, i Agios Vasilios stiže u novogodišnjoj noći i izgleda drugačije. Naziv potiče od pravoslavnog sveca, svetog Bazila. Prema narodnom verovanju, on je u početku radio kao advokat, a zatim se okrenuo crkvenom životu. Odrekao se sve imovine i počeo da pomaže siromašnima. Osnovao je dobrotvorne organizacije, narodnu kuhinju, ali i Basiliad, sklonište i kliniku, za koju se veruje da je prva ikada na svetu. Ne čudi što je upravo Agios Vasilios zaštitnik dece i dobrotvor.

Izvor: BestLife

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Scena

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…

Preminuo glumac Marko Živić

Srpski glumac Marko Živić izgubio je život u četvrtak 14. oktobra, nakon višenedeljne borbe sa korona virusom. 49-godišnji glumac je…

Zašto je Dženifer Aniston odbila glavnu ulogu u filmu „Serendipityˮ?

Romantična komedija junakinji današnje priče donela je slavu, pa je i danas prepoznatljiva po ulozi Rejčel Grin iz hit serije…