Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto se Dan zaljubljenih slavi 14. februara?

AUTOR: CityMagazine 12 Feb, 2021
Zašto se Dan zaljubljenih slavi 14. februara?

Dan zaljubljenih jedan je od datuma kojima posvećujemo puno pažnje, kada nastupa Kupidonovih 5 minuta. Ovo su prepoznali trgovci, pa je u ponudi pregršt poklona najčešće u obliku ili sa motivom srca. Iako nas ovo može navesti da pomislimo da iza svega stoji čist konzumerizam, to i nije baš tako, jer je posredi ipak romantična priča. Nadamo se da će vam ostatak teksta biti zanimljiv…

Postoje brojne legende na ovu temu, ali čini se da je ona koja datira iz Rima, i to u 3. veku, najrasprostranjenija i tačnija. Naime, u to vreme živeo je sveštenik po imenu Valentin, koji se u nepovoljnim okolnostima tokom vladavine Klaudija II zalagao za ljubav. Sa druge strane, spomenuti vlastodržac protivio se sklapanju brakova među mladima, kojima je po njegovom mišljenju bilo mesto u redovima vojske, a ne uz porodicu i svemu što ona nosi. Valentin to nije mogao da posmatra mirno, pa je rizikovao svoju poziciju u interesu ljubavi, ali se to Klaudiju II nije dopalo.

New Line Cinema

Čim je saznao da sveštenik obavlja posao u tajnosti, vladar je naredio da mu se odrubi glava, što se odigralo 14. februara 270. godine. Nažalost, njegova plemenita misija prepoznata je tek 200 godina kasnije, kada je proglašen svecem. Puno godina kasnije, 1959, nakon razmatranja značaja ovog datuma, katolička crkva odlučuje da ga precrta iz liturgijskog kalendara praznika. Možda bi simbolika ovog dana pala u zaborav, da se tokom 19. veka u Americi nije rasprostranio običaj kupovine kartica sa romantičnim motivom, u znak širenja ljubavi.

Tek u drugoj polovini 20. veka zavladao je običaj darovanja partnera na ovaj dan, i to širom planete. Interesantno je da je u nekim zemljama, kao što su: Meksiko, Danska, Norveška ili Venecuela ovaj dan preimenovan u Dan ljubavi i prijateljstva. Na taj način, osobe koje nisu u vezi ili braku dobijaju podstrek da obraduju najbliže. Bilo kako bilo, niko nije pošteđen troška!

Želimo vam ugodan praznik, u najboljem društvu i uz kvalitetno vino!

Izvor: Cosmopolitan España

Fotografije iz naslovnog kolaža: Unsplash