Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Revija najpoznatijih bikinija u istoriji

AUTOR: CityMagazine 20 Jul, 2021
Revija najpoznatijih bikinija u istoriji

Bikini je odevni komad kome se najviše radujemo u susret letu, a naš jedini zadatak je da ispratimo trendove sezone i prilagodimo ih svojoj građi. Iako je teško zamisliti period kada je izazivao oprečne reakcije, dvodelni kupaći kostim prošao je dug put do oblika u kome ga znamo danas. Za tvorca se uzima Luj Rear, koji je na ideju došao tokom ʽ40-ih godina prošlog veka, mada postoje dokazi da je izum postojao znatno ranije. Na delima klasične umetnosti iz perioda Rimskog carstva, kakav je mozaik Devojke u bikiniju, vidimo naznake kostima, koje su dame koristile kao odeću za vežbanje.

Dugo se na oskudno žensko odevanje na plaži gledalo sa podozrenjem, pa su one nosile duge haljine, koje su pokrivale celo telo. Stoga, nimalo ne čudi što je plivačica Anet Kelerman 1907. godine uhapšena zbog kupaćeg kostima, koji podseća na današnje jednodelne. Ovaj događaj izazvao je pravi skandal, a ona je kasnije preplivala Suecki kanal. Na sreću, decenije koje su usledile donele su oslobađanje od nametnuh stega, i dame su koristile priliku da se kupaju i sunčaju u modelima veselih boja i dezena, da bi glumice Rita Hejvort i Ava Gardner podigle standarde ženstvenosti. To, međutim, nije dugo trajalo, jer se tokom ʽ50-ih crkva postarala da se bikini protera sa javnih kupališta, sve dok svetla Holivuda nisu uradila svoje.

Sredina prošlog veka označila je zaokret i prodor bikinija i na velike ekrane, a svi pamtimo kadrove Brižit Bardo i Ursule Andres u ostvarenjima Et Dieu… créa la femme, odnosno Dr. No. Kasnije se otišlo korak dalje, pa su preovladali izazovniji krojevi, koji su zamenili donji deo visokog struka, a animal print postao je pravo otkriće na polju seksepila. Tokom ʽ90-ih u modi su bili gornji delovi na bretele i duboko sečeni donji delovi, što se zadržalo do danas. Tu su naravno i jarke boje, u stilu serije Baywatch. U nastavku pogledajte ovu retrospektivu u slikama, koja će vam pružiti pravo rashlađenje na ovim visokim temperaturama.

Izvor: Elle España