Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni kafe: Olga Grjaznova

19.09.2023. @ 19:00 - 21:00

Književni kafe: Olga Grjaznova
Foto: Valeria Mitelman/Promo

Renomirana spisateljica Olga Grjaznova biće gošća Beograda povodom objavljivanja njenog debitantskog romana “Rus je onaj koji voli breze” u izdanju Kontrast izdavaštva.

Promocija srpskog izdanja ovog višestruko nagrađivanog romana biće održan u biblioteci Gete instituta 19. septembra u 19 časova. Razgovor sa autorkom i prevoditeljkom Majom Matić vodi Jelena Vukićević.

Autorka se u ovom romanu bavi ključnim temama kao što su migraciono iskustvo, nestabilni identiteti, kao i izloženost nasilju, pri čemu se Grjaznova snažno opire konstruktima kao što su nacija, kultura ili etnička pripadnost.

Tri glavna lika romana pripadaju postmigracionoj generaciji. Njihovei identiteti su hibridni, što ih ne oslobađa ni od zahteva njihove porodice, društvenih predrasuda, efekata politike, niti njihovih sopstvenih očekivanja.

Nakon potresnog ličnog iskustva, Maša kreće na putovanje u Izrael gde je dočekuje izraelsko-palestinski sukob. U tom nesigurnom svetu ona traži stabilnost i nalazi je u jeziku. „Jedina stvar na koju moja junakinja može da se osloni u ovoj situaciji jeste jezik.

Što više jezika i kultura poznaje, to je fleksibilnija. Ako se nešto drugo desi, ona može brzo da se preseli u drugu zemlju i da se prilagodi novom životu.”, objašnjava Olga Grjaznova.

Književni kafe: Olga Grjaznova
Foto: Kontrast izdavaštvo

Roman “Rus je onaj koji voli breze” Olge Grjaznove je objavljen u okviru projekta Most/Die Brücke koji je podržao program Kreativna Evropa, u kojem Kontrast izdvaštvo objavljuje 10 knjiga savremene nemačke književnosti na srpskom, a izdavačka kuća Verlag u Berlinu 11 knjiga srpske i regionalne književnosti na nemačkom jeziku.

Olga Grjaznova (1984) je nemačka spisateljica rođena u Bakuu u Azerbejdžanu. Odrasla je na Kavkazu, a u Nemačku se preselila sa dvanaest godina. Studirala je istoriju umetnosti i slavistiku na Univerzitetu u Getingenu, da bi se potom prebacila zbog programa kreativnog pisanja na Nemački institut za književnost u Lajpcigu, gde je 2010. godine završila osnovne studije.

Nakon studijskih boravaka u Poljskoj, Rusiji i Izraelu, Grjaznova je studirala i nauku o plesu na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Za svoj zapažen debitantski roman „Rus je onaj koji voli breze“ (2012), osvojila je nagrade „Klaus Mihael Kine” i „Ana Zegers”. Njena sledeća knjiga „Die jurististische Unschärfe einer Ehe“ („Pravna nejasnoća jednog braka“) izašla je iz štampe 2014.

Za oba romana urađena je dramatizacija za pozorišno izvođenje. Autorka je i romana „Bog nije stidljiv“ (2017) i „Izgubljeni sin“ (Der verlorene Sohn, 2020).

Informacije

Datum:
19.09.2023.
Vreme:
19:00 - 21:00
Event Category:
Event Tags:
, ,
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/1681498069036493/

Lokacija

Goethe Institut
Knez MIhailova 50
Beograd, Srbija
+ Google Map
Phone
+381 11 4427100
Pogledaj Lokacija sajt

Moda i lepota

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.