Naučite da prihvatite poraz sledeći kineski princip
Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…
Verujemo da ste zbunjeni onim što ste pročitali u naslovu, ali čini se da postoji ispravan i pogrešan način čuvanja jaja. Stoga, potrudićemo se da vam damo odgovor na pitanje šta bi trebalo izbegavati prilikom skladištenja jaja.
Kvalitet i sigurnost jaja opada svakim danom stajanja, ukoliko ih držimo na sobnoj temperaturi. Preciznije, u jednom danu 5 do 7 puta brže propadaju u odnosu na jaja u frižideru. Preporučuje se da jaja uvek konzumiramo što je pre moguće, te da ih kupujemo sveža. Takođe, pazimo da prilikom rukovanja jajima nema većih temperaturnih promena, jer to uzrokuje pojavu vlage, što za posledicu ima povećanje broja mikroorganizama na spoljašnjoj strani ljuske. Važno je i da se jaja čuvaju u originalnoj ambalaži koja mora biti suva i čista.
Jaja bi trebalo pravilno postaviti u ambalažu, s vrhom okrenutim nadole, ukoliko je verovati informaciji na stranici Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije. Na široj strani nalazi se mehur vazduha koji nastaje hlađenjem nakon izleganja. Kako jaje stari, njegova veličina se povećava. Tupi deo jajeta podložan je razvoju bakterija, jer je broj pora veći nego u drugim delovima ljuske jajeta. Bakterije ne vole proteine, što pored dve vlaknaste membrane pruža još jedan sloj zaštite.
Sa druge strane, žumance je bogato hranjivim sastojcima i tamo bakterije mogu uspeti. Kako se mehur vazduha širi, to omogućuje da se one približe žumancu. Kada se jaje okrene naopako, to sprečava da mehur dođe u dodir sa žumancetom ili da pukne, što smanjuje rizik od kvarenja jajeta, objašnjava zoolog na stranici sciencefocus.com.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Cara Beth Buie / Unsplash
Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…
Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga i izbor namirnica može da bude dobra osnova u brizi…
Ima začina koji povoljno deluju na masnoće, tako što ih suzbijaju sa određenih delova tela. Mi ćemo vam danas predstaviti…
Maj i jun vreme su za sočne, zrele jagode. No, pored ukusa, ove bobice su dragocene i u nutritivnom pogledu,…
Ako ste rođeni u nekom od sledeća tri horoskopska znaka, pred vama je nedelja u kojoj možete očekivati da će…
Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…
Leti komarci ponekad narušavaju naše enterijere, remete nam san i dobro raspoloženje. Usredsredite se na prirodne proizvode koji se mogu…
Kikiriki je namirnica koja godi nepcima, i retko ko mu može odoleti u vidu međuobroka ili doručka. Reč je o…
Ako odmah nakon obilnog ručka ili bilo kog drugog obroka imate želju da prilegnete, bilo bi dobro da znate kako…
Ako uzalud tražite ljubav, velika je verovatnoća da nesvesno pravite sledeće greške koje vas sve više udaljavaju od ovog cilja.…
Povećanje temperature izazvano klimatskim promenama smanjuje vreme spavanja ljudi širom sveta, a problem će se znatno pogoršati do kraja veka…
Od početka 2020. godine fokus svih nas je na pandemiji virusa korona. Međutim, u međuvremenu smo zaboravili i prestali da…