Gradonačelnik Bolonje neće da čuje za špagete bolonjeze
Ovo jelo veoma je popularno širom sveta, ali u Italiji se obično može pronaći samo u restoranima koji imaju menije prilagođene turistima. Mnogi Italijani prezrivo gledaju na taj specijalitet, jer smatraju da se originalna receptura potpuno promenila i da su je stranci pokvarili. Ono što veći deo sveta smatra za špagete bolonjeze, nema nikakve veze sa Bolonjom.
Virdžino Merola, gradonačelnik Bolonje, započeo je kampanju u kojoj na društvenim mrežama sakuplja slike restorana širom sveta koji služe špagete bolonjeze. On želi da ih prikupi što više, kako bi otvorio izložbu u jednom tematskom parku koji prikazuje italijansku gastronomiju. Iako mu je drago da su ljudi čuli za njegov grad zahvaljujući ovom jelu, voleo bi da se više zna o autentičnim kulinarskim tradicijama.
U Bolonji jeste izmišljen tradicionalni bolonjez sos (ragù alla bolognese), koji se razlikuje od svoje današnje međunarodne varijante. Uz njega ne idu špagete, već taljatele i on sadrži i crni luk, celer, šargarepu i suvo svinjsko meso koje se priprema na masti. Ne dodaju se beli luk i začini, koristi se goveđe meso, a tokom pripreme se dodaje belo ili crveno vino i malo mleka na kraju.