Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Paradajz vam više nije ukusan kao nekada? Ovo je razlog

AUTOR: CityMagazine 20 Sep, 2022
Paradajz vam više nije ukusan kao nekada? Ovo je razlog

Paradajz je lep i čvrst, zreo i mirisan. Ali kada kod kuće pripremite bogatu salatu, sledi razočarenje. Paradajz je bez ukusa.

I to je činjenica. Savremene sorte prilagođene su da paradajz bude lep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja sa ciljem isticanja ovih kvaliteta, pišu na informativnom onlajn portalu N1 Slovenija.

Kako je portalu objasnila Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, „ukus paradajza zavisi od sadržaja organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog zrenja.

Dakle, ako se paradajz bere pre nego što je potpuno zreo, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može da bude jarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazreti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva, što je išlo nauštrb ukusa.

Uzgajivači su zato želeli proizvod koji može bolje da se skladištiti, koji duže zadržava svežinu i otporniji na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplji za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gde se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranljive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak, ističući istovremeno da je ovo, “Da (industrijski uzgajan) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa.”

Pored sorte, na ukus značajno utiču i faktori životne sredine:

  • temperatura,
  • vode i
  • hranljive materije,
  • a posebno sunčevo zračenje

Paradajz koji može da se kupiti u letnjem periodu će tako imati više arome i ukusa, jer veštačko svetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zameni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vreme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazre na biljci i koji se ne bere pre vremena.

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Zdravlje

5 znakova koji pokazuju da ste izuzetno osetljiva duša

Mi smo energija, kao i svet oko nas, čak su i naše misli i osećanja energija. Osetljive duše su svesnije…

Da li je potrebno unositi multivitamine?

Unos dodataka ishrani može da bude odličan za vaš organizam, ali on takođe može da ima i neke neželjene posledice,…

Ljudi koji su odrasli bez dovoljno ljubavi i podrške imaju velike šanse da kao odrasli pate od ovih problema

Emocionalne rane i iskustva koja imamo kao deca (posebno ona do 4 godine) ostaju sa nama u odraslom dobu. Ako…

Sve o trovanju pečurkama: Otrovne materije razaraju jetru i bubrege, a ovo je najopasnija vrsta u Srbiji

Slučaj trovanja pečurkama u Šapcu je dobro upozorenje da sa ovom vrstom namirnice moramo uvek biti na oprezu. Kako stručnjaci…

Ovo sezonsko voće, bogato vlaknima, biće vaš jesenji saveznik u borbi za vitku liniju

Savršeno zrela smokva je prava poslastica koju svako treba da proba. Ovi mali plodovi imaju bogatu teksturu i slatkoću zbog…

Dijeta sa jabukama za 5 kilograma manje nedeljno

Stara poslovica kaže: „Jabuka na dan – doktor iz kuće van”. Kora jabuke gradi mišiće, održava šećer u krvi pod…