Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sedam koraka da se izborite sa hranom koja vas „izaziva”

AUTOR: CityMagazine 12 Dec, 2021
Sedam koraka da se izborite sa hranom koja vas „izaziva”

Verovatno ste već probali da izbacite svu hranu koja vas izaziva da je jedete čak i kada niste gladni, ali i da u njoj preterate. Međutim, to nije dovoljno, a čak može biti i kontraproduktivno, jer još više želite tu hranu koje nema. Zato može da vam pomogne navikavanje, proces u kom je prihvatate, a to možete postići kroz sedam odgovarajućih koraka.

Potrudite se da jedete konzistentno tokom celog dana

Kada poželite da se potpuno opustite i uživate u hrani koja vas izaziva, ali na prazan stomak, to će verovatno prouzrokovati mučnine. Dodatno, kada nivo šećera u krvi nije izbalansiran jer nije bilo adekvatnih obroka, mnogo je teže zaustaviti se. Bilo bi dobro da imate osnovu od najmanje tri obroka dnevno, izbalansiranih uz masnoće, ugljene hidrate i proteine.

Ponovo uvodite hranu koja vas „izaziva” jednu po jednu

Kada ustanovite sistem od minimum tri obroka dnevno (i određenih grickalica, ako je potrebno), vreme je da kupite hranu koja vas izaziva. Počnite sa onom koja zvuči najuzbudljivije i probajte da se držite jednog ukusa određeni period. Nekim ljudima pomaže da drže veće količine jer to smanjuje osećanje oskudice. Ako vam ovo ne deluje sigurno, počnite sa manjim količinama. Na početku ćete se verovatno svakako prejedati, tako da to očekujte, ali se ne predajte.

Odaberite vreme i mesto da pojedete ovu hranu, i neka se to ponavlja

Treći korak jeste da odlučite gde i kada ćete uživati u hrani koja vas izaziva. Možda će vam pomoći da pojedete tu hranu posle obroka. Ovako će nivo šećera u krvi biti stabilan, pa ćete moći da se zaustavite kada vam bude bilo najlepše. Takođe, prejedanje je i tokom ovog koraka moguće, pa ponovite ovaj proces. Razmislite o tome da uključite ovu opciju kao redovnu.

Budite prisutni u trenutku kada jedete

Ljudi se često „isključe” kada se prepuste određenoj hrani, ali preporuka je da urade upravo suprotno, da ostanu prisutni dok jedu. Trebalo bi da osetite teksturu, miris i ukus namirnica. Razmislite da li vam to prija i da li uživate u trenutku. Ako ostanete prisutni, to će vam pomoći da povećate zadovoljstvo i da ostanete u kontaktu sa načinom na koji vaše telo reaguje na ono što jedete.

Ostavite prostor za preispitivanje

Dok jedete i nakon što završite, primetite kakva osećanja ta hrana izaziva, ako ih izaziva. Pristupite iskustvu sa mesta radoznalosti, a ne iz osuđivanja, jer će vas to držati u začaranom krugu, pa bolje pišite afirmacije na beleškama. Ako afirmacije nisu u vašem stilu, koristite dnevnik kao način da proverite šta osećate.

Ponovite proces

Kada vam ponestane pakovanja ovakve hrane, preispitajte se kakvo vam je bilo to iskustvo? Ako ste spremni za to, nastavite da jedete izazovnu hranu na redovnoj osnovi jednom dnevno, iako to može varirati od osobe do osobe, sve dok ne osetite da ste mirniji sa njom. To može značiti da možete uživati u hrani, ostati svesni i zaustaviti se na mestu zadovoljstva umesto da osećate da vam je muka.

Radite na lečenju traume ukoliko je to potrebno

Doktori kažu da za mnoge ljude sa problematičnim režimom ishrane postoji mogućnost da imaju traume na kojima treba da rade, idealno uz pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Ako postoji trauma, biće potrebno vreme da se ona zaleči, a u međuvremenu je važno izbegavati to da krivite sebe ili osuđujete se zato što se snalazite kako možete, čak i hranom.

Izvor: Self

Fotografije: Pexels

Najčitanije

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

„Sve je na prodaju, i integritet i obraz”: Nina Radulović na Instagramu reklamira ekološku katastrofu u Majdanpeku

Postoji ona stara narodna, “nije važno šta se piše, samo stavi lepu sliku”, pa su se izgleda tom logikom vodili…

Najnovije - Zdravlje

Ako želite da zvučite sigurno, zaboravite ovih 10 fraza

Svima se dešava da žele da zvuče sigurno i puno samopouzdanja, a da umesto toga kažu nešto zbog čega deluju…

Tribina „Odnosi vredni spašavanja” u okviru Psihoterapijskih priča

Deluje da nemamo mnogo vremena za pogrešne izbore, imamo potrebu da ubrzamo stvari kako bi mogli sve da postignemo. Kako…

Kažu da je čaj od ovog začina savršen borac protiv prehlade, a sprema se za čas

Kurkuma ima mnogo pozitivnih efekata na organizam, pa sve više stručnjaka preporučuje njenu redovnu upotrebu. Između ostalog, ona jača imuni…

Evo zbog čega nikako ne smete dva puta da koristite isti karton za jaja

Iako je šteta baciti korišćene kartone od jaja, stručnjaci za bezbednost hrane upozoravaju da vam ponovna upotreba ovog proizvoda može…

Još uvek trošite previše? Evo nekoliko trikova za uštedu novca koji će vam biti od koristi

U vreme rasta cena osnovnih namirnica, ali i svega drugog, svaki dinar je važan, zbog čega danas naročito moramo da…

Ukoliko imate česte migrene, verovatno imate i ove promene u mozgu

Migrene su veliki zdravstveni problem za mnoge ljude, a naučnici sada možda imaju objašnjenje zašto do njih dolazi. Naime, zahvaljujući…