Šta je zdravije – pirinač ili krompir?
Uz hleb i testeninu, pirinač i krompir su i dalje najpopularniji prilog uz glavna jela u našoj kuhinji. Stoga se postavlja logično pitanje – koji izbor je zdraviji?
Ostanite sa nama u nastavku gde ćemo pokušati da vam damo odgovor na ovo pitanje.
Odnos kalorija, masti i proteina u pirinču i krompiru
Ako želite da smršate i zato želite da kontrolišete energetsku vrednost namirnica koje jedete, i pirinač i krompir su prikladne namirnice. Oba su skoro bez masti (manje od 1g na 100g), ali krompir pobeđuje sa nižom energetskom vrednošću (krompir: 77kCal/100g, kuvani beli pirinač: 360kCal/100g). Sa druge strane, pirinač ima nešto više proteina (2,8g/100g, krompir 2g/100g).
Odnos vlakana u pirinču i krompiru
Oguljeni kuvani krompir ima više vlakana od belog pirinča, dok mladi krompir sa ljuskom ima otprilike istu količinu vlakana kao pirinač celog zrna. Umesto belog pirinča i pire krompira ili pomfrita, odlučite se za pečeni mladi krompir ili pirinač od celog zrna ako želite da povećate unos vlakana u ishrani.
Odnos vitamina i minerala u pirinču i krompiru
U suštini, krompir je bogatiji vitaminima i mineralima od pirinča. Tako porcija kuvanog belog pirinča zadovoljava približno trećinu dnevne potrebe za vitaminom B6 (koji je važan za formiranje aminokiselina i crvenih krvnih zrnaca), dok vam porcija kuvanog krompira pruža polovinu optimalne dnevne doze vitamina B6.
Osim toga, porcijom krompira unosite i polovinu preporučene dnevne količine vitamina C, a obe namirnice sadrže i druge vitamine, kao što su tiamin (B1) i riboflavin (B2). A šta je sa mineralima? Obe namirnice sadrže približno sličnu količinu magnezijuma, cinka i fosfora, dok krompir prednjači po sadržaju kalijuma (skoro koliko i banane), fosfora i kalcijuma.
Krompir vs. pirinač – koji prilog je zdraviji?
Kao što smo videli, krompir ima više vitamina i drugih hranljivih materija od pirinča. Ali ako želimo da iskoristimo njegov povoljan sastav, radije bi trebalo da se odreknemo masnih dodataka, poput putera, pavlake, slanine ili kačkavalja, kojima volimo da „začinimo” jela od krompira. Umesto toga radije koristite maslinovo ulje i beli luk.
Za kraj, važan faktor je i rok trajanja namirnice. Naime, pirinač se dugo čuva i samim tim duže zadržava svoje hranljive sastojke, u odnosu na krompir.
Izvor: moški.si
Naslovna fotografija: Photo by Natalia Yakovleva on Unsplash