Šta se dešava s vašim organizmom ako jedete previše špargli?
Špargla se nekada smatrala afrodizijakom, verovatno s dobrim razlogom. Ova zeljasta biljka sadrži mešavinu hranljivih materija koje daju više energije, čiste urinarni trakt i neutrališu višak amonijaka, koji može biti uzrok umora i seksualne nezainteresovanosti.
Špargla je bogata vitaminom K i vitaminom B9, dobar je izvor antiinflamatornih hranljivih materija i ona obezbeđuje širok spektar antioksidanasa, uključujući vitamin C, beta karoten, vitamin E, ali i minerale kao što su cink, mangan i selen.
Pored toga, ovo povrće sadrži aminokiselinu asparagin, koja je važna za razvoj i funkciju mozga, prema studiji objavljenoj u časopisu Neuron. Takođe sadrže glutation, koji može pomoći u uništavanju kancerogenih materija.
Korisna svojstva špargle
Špargla je dobra za zdravlje srca, posebno zbog visokog sadržaja vitamina K i vitamina B. Ona pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Prema klinici Mayo, vitamin B6 može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi. Ipak, osobe sa dijabetesom ili niskim nivoom šećera u krvi treba da budu oprezne.
Špargle smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Korisne su protiv starenja i štite kožu. Antioksidans glutation je odgovoran za ove efekte, prema studijama objavljenim u stručnom žurnalu The Lancet journal in Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology.
Špargla može delovati kao prirodni diuretik, što znači da može sprečiti stvaranja kamena u bubregu. Dobra je za zdravlje tokom trudnoće, pre svega zbog velike količine folata koje sadrži. Ona obezbeđuje zdravo varenje i jak imuni sistem.
Šta se dešava ako jedete previše špargli?
Previše špargli ne izaziva neželjene efekte opasne po život, rekla je nutricionistkinja Lora Flores za magazin Live Science. Međutim, od prejedanja ovom zeljastvom biljkom mogu se pojaviti neki neželjeni efekti, kao što su: nadutost i gasovi u stomaku i neprijatan miris urina.
Moguće je da je osoba alergična na špargle. U ovom slučaju, naravno, ne treba ih jesti. Ljudi koji su alergični na druge biljke iz porodice ljiljana, kao što su crni luk, beli luk i vlašac, takođe treba da budu oprezni. Simptomi koji se mogu pojaviti zbog alergije su: curenje iz nosa, koprivnjača, otežano disanje, natečenost i oticanje usana.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: Christine Siracusa