Upkos činjenici da zelene, ne potpuno zrele banane imaju dovoljno obožavalaca, mnogi su još uvekskeptični prema njima. U međuvremenu, zelene banane imaju puno korisnih svojstava, od pomoći u gubitku težine do poboljšanja funkcije bubrega. U redovima koji slede, saznajte više detalja.
Bolje varenje
Zelene banane pune su vlakana i dobre su za osobe s probavnim problemima. Dakle, nutricionisti i gastroenterolozi često preporučuju ovo voće pacijentima sa sindromom iritabilnog creva. U tom slučaju, banane se mogu kuvati na pari ili s prstohvatom soli (usput rečeno, prodinstane ili kuvane na pari zelene banane jedan su od najzdravijih načina za jelo).
Blagotvorno dejstvo na krvne sudove i bubrege
Osim vlakana, zelene banane bogate su kalijumom. A on, zauzvrat, igra važnu ulogu u pravilnom radu bubrega. Kalijum je takođe vazodilatator koji pomaže u kontroli nivoa krvnog pritiska.
Lakše mršavljenje
Vlakna se vare dovoljno dugo i produžuju osećaj sitosti. Stoga, nakon par zelenih banana za doručak, manja je verovatnoća da ćete pre ručka posegnuti za štetnim međuobrokom.
Getty images
Sjajan izvor vitamina
Zelene banane su skladište vitamina i minerala. Osim kalijuma, sadrže vitamin C i vitamin B6. Potonji olakšavaju apsorpciju drugih minerala i hranjivih materija u hrani tokom dana.
Regulacija šećera u krvi
Zelene banane imaju nizak glikemijski indeks koji osigurava da nema iznenadnih oscilacija u nivou šećera u krvi i čini ovaj proizvod sigurnim, pa čak i korisnim za osobe s dijabetesom.
Kontrola nivoa holesterola
Zelene banane sadrže rezistentan skrob, koji se tokom procesa varenja ne razgrađuje u potpunosti i apsorbuje u telu. Pretvara se u kratkolančane masne kiseline koje pomažu u kontroli nivoa holesterola.
Ida Prester, koja se proslavila s grupom Lollobrigida, nije krila svoje zadovoljstvo nastupom Konstrakte na drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnje Evrovizije…