Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja?

AUTOR: CityMagazine 23 Mar, 2019
Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja?

Možda ste čuli da su minerali u morskoj soli zdravi. Ali da li je to istina? Verovatno ste razmislili o vrsti soli koju koristite kod kuće. Tačnije, da li da odaberete morsku so ili dobru staru kuhinjsku so. Manje obrađena od tradicionalne kuhinjske soli, i morska so i himalajska so zadržavaju više svog izvornog mineralnog sadržaja, kao što su magnezijum i kalijum. Ali da li minerali i elementi u tragovima znače da je morska so zdrava?

Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost, prema Majo klinici. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.

Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrednost

Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrednost

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem se javlja, zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima na vodenim tokovima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.

Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli. Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.

Ključ je u umerenosti

Ključ je u umerenosti

Kada je reč o unosu soli, najbolje je da budete umereni. Nijedna vrsta soli nije bolja, tako da ne možete pogrešiti ako smanjite unos.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Zdravlje

Šta nam osuđivanje drugih govori o nama samima?

Većina ljudi, bar u nekoj fazi života, bude izložena osudama okoline iz ovog ili onog razloga. Isto tako, često uhvatimo…

Najbolja ishrana u pretprazničnom periodu

Sa dolaskom praznika uvek se nameće pitanje ishrane, za koju bismo voleli da zadovoljava dva kriterijuma – da je ukusna,…

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…