Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da postanemo strpljiviji i zbog čega je to važno

AUTOR: CityMagazine 08 Oct, 2021
Kako da postanemo strpljiviji i zbog čega je to važno

Tom Peti je svojevremeno pevao „Čekanje je najteže“ (The waiting is the hardest part), a nama se čini da postaje sve teže. U svetu u kome nam porudžbine hrane stižu za pola sata, a zabavni i bilo koji drugi sadržaj nam je dostupan 24 sata dnevno, sve manje imamo strpljenja, kako u privatnom, tako i u poslovnom kontekstu.

„Ljudi žele instant zadovoljstvo“, kaže Kortni Akerman, autorka Knjige strpljenja. „Nama je prirodno da konstantno tražimo nova zadovoljstva, i to ne u budućnosti, već sad odmah. Ako ste ikada pred sobom imali neki događaj kome se radujete, sigurno znate koliko teško može da bude njegovo iščekivanje.“

Ljudi su postali još nestrpljiviji u poslednjih osamnaest meseci zbog pandemije. Kao da nam je sada teže da planiramo za budućnost i samo želimo da se po svaku cenu osećamo dobro u sadašnjosti. „Kada se pojavi nešto što nas privremeno udaljava od našeg cilja, burno reagujemo i teško nam je da se smirimo i budemo strpljiviji“, kaže Kortni Akerman.

Strpljenje nije samo vrlina potrebna za skladan privatni život, već je korisna i za karijeru. To je zaključak Dori Klark, autorke knjige Kako misliti na dugi rok u svetu brzih promena. „Ispunjavanje naših ciljeva ponekad zahteva veliko odricanje i strpljenje, zbog čega mnogi talentovani ljudi previše rano odustanu. Naše društvo ohrabruje kratkoročne rezultate, posebno sa usponom društvenih mreža. Kada ljudi vide da su njihovi poznanici uspešniji od njih, oni postaju nervozni i nestrpljivi da pokažu svoje uspehe. To ih udaljava od neophodnog dugoročnog razmišljanja i čini da previše budu okrenuti samo bliskoj budućnosti“, izjavila je Dori Klark za sajt Fast Company.

PREPOZNAJTE SVOJE NESTRPLJENJE

Spoljašnji znaci nestrpljenja mogu biti tapkanje stopalom, nemogućnost ostanka na jednom mestu, nagli pokreti i potreba za razgovorom. Unutrašnji znaci su najčešće ubrzan rast srca, osećaj nelagodnosti, grčenje mišića i kratak dah. „Često se dešava da ljudi ove simptome povežu sa nečim drugim, na primer, dodatnom šoljicom kafe koju su popili, a ne sa nestrpljenjem“, objašnjava Kortni Akerman. Tek kada prepoznamo znake nestrpljenja i otkrijemo kada se oni javljaju, možemo da počnemo da korigujemo svoje ponašanje.

RAZVIJTE STRPLJENJE

Prvi korak ka većem strpljenju je da odmah reagujete kada primetite da ste previše nestrpljivi. To je ponekad lakše reći nego uraditi. Kortni Akerman preporučuje da se zapitamo da li će nam ta stvar koja nas čini nestrpljivim biti važna za pet sati. A za pet dana, pet nedelja ili pet godina? Kada shvatimo da se nerviramo oko relativno nevažnih stvari, biće nam lakše da se smirimo. Akermanova smatra da nije loše da u trenucima kada smo nestrpljivi izađemo nakratko napolje da se prošetamo. Ona takođe tvrdi da nekim ljudima pomažu vežbe disanja, ali i beleženje svojih osećanja u dnevniku.

VEŽBAJTE STRPLJENJE

Dori Klark kaže da mnogi ljudi misle da je strpljenje znak pasivnosti. Oni žele da urade sve što je u njihovoj moći da poboljšaju svoju trenutnu situaciju, pa im teško pada da jednostavno ne rade ništa i čekaju. Ponekad je potrebno dosta vremena da ispunimo neki cilj i ishod našeg stremljenja ne zavisi nužno samo od nas. U takvim situacijama je važno imati pored sebe osobu koja je prošla kroz isto iskustvo, kako bi ona mogla da nas posavetuje u kriznim trenucima i objasni nam da je to što nam se dešava sasvim normalno.

ZBOG ČEGA JE VAŽNO DA BUDEMO STRPLJIVI?

„Nije tragično ako smo s vremena na vreme previše nestrpljivi, ali imajte u vidu da je strpljenje povezano sa vašim blagostanjem“, rekla je Kortni Akerman i dodala: „Što više osećate zadovoljstvo sobom, to će vam biti lakše da budete strpljivi. Kada poradite na ovoj vrlini, vi radite i na poboljšanju svog shvatanja sebe, saosećanju prema drugima i vašeg sveopštog blagostanja“.

Izvor: Fast Company

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Najnovije - Zdravlje

Ovi mlečni proizvodi mogu smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa, tvrde naučnici

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da povedete računa da mlečni proizvodi postanu deo vaše redovne dijete. Prema…

5 znakova koji pokazuju da ste izuzetno osetljiva duša

Mi smo energija, kao i svet oko nas, čak su i naše misli i osećanja energija. Osetljive duše su svesnije…

Da li je potrebno unositi multivitamine?

Unos dodataka ishrani može da bude odličan za vaš organizam, ali on takođe može da ima i neke neželjene posledice,…

Ljudi koji su odrasli bez dovoljno ljubavi i podrške imaju velike šanse da kao odrasli pate od ovih problema

Emocionalne rane i iskustva koja imamo kao deca (posebno ona do 4 godine) ostaju sa nama u odraslom dobu. Ako…

Sve o trovanju pečurkama: Otrovne materije razaraju jetru i bubrege, a ovo je najopasnija vrsta u Srbiji

Slučaj trovanja pečurkama u Šapcu je dobro upozorenje da sa ovom vrstom namirnice moramo uvek biti na oprezu. Kako stručnjaci…

Ovo sezonsko voće, bogato vlaknima, biće vaš jesenji saveznik u borbi za vitku liniju

Savršeno zrela smokva je prava poslastica koju svako treba da proba. Ovi mali plodovi imaju bogatu teksturu i slatkoću zbog…