Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da stvari ne doživljavate lično?

AUTOR: CityMagazine 14 Feb, 2022
Kako da stvari ne doživljavate lično?

Svakome naiđe loš dan. Nesanica, hormonski disbalans i narušen metabolizam postepeno utiču na nervni sistem i najednom postajete vrlo osetljivi na tuđe mišljenje. Neumesni komentar, mrzovoljan pogled ili naznaka kritike dovoljni su da se ozbiljno zabrinete, mentalno preoblikujući primljenu informaciju u uvredu.

Dobro je ako vam polazi za rukom da sakrijete osećanja, ali ako vas emocije preduhitre, vaše kolege ili prijatelji će, pre ili kasnije, doći do zaključka da ste osoba nestabilnog karaktera. S vama treba delikatno komunicirati kako ne biste oštetili vlakna svoje duše, tanke poput muslina. Za one koji su skloni manipulativnom ponašanju, vi ste zgodna meta koju samo žele zadirkivati i trolovati. „Emocionalna bespomoćnost čini vas ranjivom metomˮ, komentariše klinička psihološkinja i hipnoterapeutkinja Olga Golosova. „Kako biste pronašli mir, morate se pobrinuti za kontrolu situacije”.

Opšte je prihvaćeno da povećana osetljivost dolazi od niskog samopoštovanja, ali ako malo dublje zakopate, uzrok je u suprotnom smeru. Lično shvatajući tuđe reči, podsvesno sebe uveravate da je osoba uputila svoje mišljenje vama. Ne samo da je mislila na vas, nego je i htela da vas uvredi.

U međuvremenu, sasvim je moguće da njegove ili njene reči nisu imale nikakve veze s vama, a vaša ogorčenost temelji se na pretpostavci da nema nikoga drugoga osim vas. Pritom, znate da se svet ne vrti samo oko vas, već se i sami ne zamarate previše osećajima drugih i često bez razmišljanja nešto izbrbljate sagovorniku.

Podsetite se ovoga kada ste dobro raspoloženi. Događa se i da je primedba usmerena direktno na vas, a kritika i ismevanje su uvredljivi. Ali, čak i ako ste se ispravno prepoznali u prozivci, još uvek imate pravo da zanemarite ono što je rečeno, ili ne brinete o tome.

Kako bi se održalo samopoštovanje, korisno je uvežbavati miran stav prema mišljenju drugih i ne zanositi se ni u pohvali, ni u osudi. U nastavku donosimo nekoliko saveta psihološkinje koji će vam pomoći da ojačate i ne shvatate sve lično.

Foto: Kristopher Allison/Unsplash

1. Ostanite mirni

Konstruktivna kritika je hrana za razmišljanje. Mora se razmotriti i, ako je moguće, usvojiti. Druga stvar je ako se kolega ili rođak šalio na račun vas ili vas oštro iskritikovao. Nije dobro ni u jednom scenariju. U takvoj situaciji važno je pokazati suzdržanost, jer istina je na vašoj strani.

Ne preporučuje se da istrčite iz kancelarije plačući, niti da lupate vratima. Nemojte žuriti sa odgovorom, polako udahnite i opušteno izdahnite. Ponovite još par puta. Na ovaj način dajete sagovorniku priliku da prepozna grešku i izvini se. Ako ne dobijete izvinjenje, definitivno ne bi trebalo da se ljutite na ovu osobu.

2. Sagledajte širu sliku

Loše raspoloženje nastaje iz čisto fizioloških razloga: bola, malaksalosti, iscrpljujuće alergije, menstruacije, ili ako nešto u životu ne ide kako treba. Najčešće, kada neko istresa negativne emocije na vas, to znači da se teško nosi s nekom vrstom unutrašnjeg sukoba.

U suštini, ko ste vi tokom radnog vremena – mlada dama ili gospodin slomljenog srca ili nadređeni? Ako dođe do nesporazuma, trebalo bi ih rešiti na licu mesta, a ne nezadovoljstvo širiti dalje. „Uvek imajte na umu da iza tuđih neprimerenih reči stoji bol, a krivicu za situaciju slobodno otpišite”, tvrdi psihološkinja.

3. Koristite kritiku za samorazvoj

Kritika utiče na raspoloženje čak i onih najtvrđeg srca, iako intenzitet emocija slabi dok radite na sagledavanju komentara. U svakom slučaju, negativna kritika može poslužiti za razvoj ličnosti. Psihološkinja poručuje sledeće: „Prvo, ako ste pritisnuti, isprovocirani komentarima o vašem karakteru ili ponašanju, najverovatnije ima istine u izrečenom. I drugo, prihvatanje vraća ravnotežu brže od otpora – to je zakon prirodeˮ.

Izvor: Elle Russia

Naslovna fotografija: Jared Rice/Unsplash

Najčitanije

5 karakteristika zrelih muškaraca

Zrelost ne zavisi od starosti. Većina ljudi pre ili kasnije sazri. Postavlja se pitanje, šta jednog muškarca čini zrelim? Ponudićemo…

5 najčešćih propusta majki dečaka

Svaka majka sanja o tome da u svoje dete uloži maksimum i odgaji srećnu i skladnu osobu, no ponekad takve…

Ne stupajte u brak dok niste rešili ove tri stvari sa partnerom

Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…

Igranje video igara ima iznenađujuću posledicu po dečju inteligenciju

Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…

Kako odabrati pravo odelo prema tipu građe?

S početkom vrućine postavlja se pitanje šta obući na posao. Leti odabir za radne dane nije nimalo lak. Pred odećom…

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

Najnovije - Zdravlje

Evo šta uzbuđuje svaki horoskopski znak

Ako ne znate kako da pokrenete stvari u spavaćoj sobi, horoskop otkriva šta koji znak posebno uzbuđuje. Seks može pomoći…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Kako ne okrivljavati sebe zbog hrane koju jedete?

Osećaj krivice u početku je destruktivna emocija koja ne može pozitivno uticati na stanje osobe. Drugim rečima, to je oblik…

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Po pravilu, samo dve emocije nas sprečavaju u delovanju – strah i gađenje. Ako govorimo o nemogućnosti traženja pomoći sve…

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je…

Namirnice koje nepovoljno utiču na pamćenje

Kvalitetna ishrana sinonim je za dobro zdravlje, a još više ukoliko se pritom bavimo fizičkom aktivnošću. Zdrave namirnice ključne su…