Pripremite nesvakidašnje kuvano vino
Piše: Isidora Spasić
Kuvano belo vino sa đumbirom i pomorandžom
Svi smo navikli da se kuvano vino uglavnom pravi od crnog (tačnije crvenog) vina, pa vi zato promenite rutinu i probajte ono od belog. Kada je sorta u pitanju, preporučuje se pinot grigio, jer svojom aromom asocira na grejpfrut, ananas i cimet. Đumbir će uneti ljutinu i odsečan ukus, koji će ublažiti citrusna nota slatke pomorandže. Začini će sve lepo izbalansirati, pa vam samo ostaje da uz dobro društvo, ili uz kvalitetnu knjigu, ispijate ovu originalnu kombinaciju.
Sastojci
1 flaša belog vina
1 komad svežeg đumbira (veličine palca)
2 pomorandže
8 kašičica žutog šećera
1 kašičica meda
5-6 komada klinčića
4-5 komada zvezdastog anisa
4 uska štapića cimeta
Đumbir oljuštite i iseckajte na tanke listiće. Jednu pomorandžu iscedite, a drugu isecite na kolutove. Zatim sve navedene sastojke ubacite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok vino ne počne da vri. Onda stišajte vatru i pustite da se vino lagano krčka 20 minuta. Poslužite odmah, dok je toplo.
Kuvano crveno vino sa brendijem i kruškom
Kada pravite kuvano vino, ideja nije da koristite skupu vrstu, već potpuno suprotno. S obzirom da će alkohol delimično ispariti tokom kuvanja, jeftinija vina su više nego dobrodošla. Solidan merlot dobro će ići uz ovu kombinaciju, koju znatno pojačava brendi za sve ljubitelje „dobre kapljice“. Kruška će asocirati na čuveni desert – kruške kuvane u vinu, a ovakvo kuvano vino rezervisano je za one koji vole jači i intenzivniji ukus.
Sastojci
1 flaša crvenog vina
¼ šolje brendija
2 kruške
4 kašičice javorovog sirupa
1 štapić vanile
2 štapića cimeta
4-5 komada kardamona
4-5 komada klinčića
Kruške tanko isecite po dužini, a štapić vanile isecite po sredini, pa pažljivo izvadite njegov sadržaj. Onda sve sastojke i samo jednu krušku ubacite u šerpu, lepo promešajte i pustite da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Cilj je da alkohol što manje ispari, pa zato vodite računa da vino ne vri sve vreme. Na kraju ubacite drugu tanko isečenu krušku, i poslužite toplo.
Sirup od kuvanog vina sa narom
Ovaj recept će zasigurno oduševiti sladokusce i ljubitelje dekadentnih ukusa. Uostalom, ko može da odoli kombinaciji vina, nara i začina? Zrna crvenog bibera uneće toplu ljutinu u sirup, što će se savršeno uklopiti sa svim slatkišima koje njime budete prelili. Preporučujemo da ga koristite preko sladoleda i pita sa voćem.
Sastojci
1 flaša crvenog vina
1 šolja soka od nara
1 šolja žutog šećera
1 pomorandža
1 štapić vanile
½ muskatnog oraščića
2 štapića cimeta
2 komada zvezdastog anisa
3 kašičice crvenog bibera u zrnu
Pre nego što počnete, potrudite se da nabavite što kvalitetniji sok od nara, ili još bolje napravite ga sami. Prvo što onda treba da uradite jeste da na suvom tiganju 2-3 minuta istostirate biber i sve začine, osim vanile. Na taj način oni će otpustiti svoj miris i aromu. Štapić vanile isecite oštrim nožem, i izvadite njegovo „meso“ sa semenkama. Od pomorandže vam je potrebna samo kora, pa je ljuštilicom za voće i povrće pažljivo izdvojte. U šerpu sipajte vino, sok od nara, ubacite šećer, koru od pomorandže, vanilu, tostirane začine i biber. Kada vino prokuva, smanjite vatru i pustite da se krčka 30-40 minuta, dok tečnost ne ispari, i tako nastane gusta smesa. Nakon toga odložite sirup u frižider preko noći. Pre nego što budete koristili sirup, obavezno ga procedite, kako biste uklonili suvišne komadiće pomorandže, bibera i začina.