• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Isidora Spasić
09.02.2019. 3 min Recepti

Piše: Isidora Spasić

Kuvano belo vino sa đumbirom i pomorandžom

Svi smo navikli da se kuvano vino uglavnom pravi od crnog (tačnije crvenog) vina, pa vi zato promenite rutinu i probajte ono od belog. Kada je sorta u pitanju, preporučuje se pinot grigio, jer svojom aromom asocira na grejpfrut, ananas i cimet. Đumbir će uneti ljutinu i odsečan ukus, koji će ublažiti citrusna nota slatke pomorandže. Začini će sve lepo izbalansirati, pa vam samo ostaje da uz dobro društvo, ili uz kvalitetnu knjigu, ispijate ovu originalnu kombinaciju.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)
(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Sastojci

1 flaša belog vina
1 komad svežeg đumbira (veličine palca)
2 pomorandže
8 kašičica žutog šećera
1 kašičica meda
5-6 komada klinčića
4-5 komada zvezdastog anisa
4 uska štapića cimeta

Đumbir oljuštite i iseckajte na tanke listiće. Jednu pomorandžu iscedite, a drugu isecite na kolutove. Zatim sve navedene sastojke ubacite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok vino ne počne da vri. Onda stišajte vatru i pustite da se vino lagano krčka 20 minuta. Poslužite odmah, dok je toplo.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)
(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Kuvano crveno vino sa brendijem i kruškom

Kada pravite kuvano vino, ideja nije da koristite skupu vrstu, već potpuno suprotno. S obzirom da će alkohol delimično ispariti tokom kuvanja, jeftinija vina su više nego dobrodošla. Solidan merlot dobro će ići uz ovu kombinaciju, koju znatno pojačava brendi za sve ljubitelje „dobre kapljice“. Kruška će asocirati na čuveni desert – kruške kuvane u vinu, a ovakvo kuvano vino rezervisano je za one koji vole jači i intenzivniji ukus.

(foto izvor: www.sbs.com.au)
(foto izvor: www.sbs.com.au)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
¼ šolje brendija
2 kruške
4 kašičice javorovog sirupa
1 štapić vanile
2 štapića cimeta
4-5 komada kardamona
4-5 komada klinčića

Kruške tanko isecite po dužini, a štapić vanile isecite po sredini, pa pažljivo izvadite njegov sadržaj. Onda sve sastojke i samo jednu krušku ubacite u šerpu, lepo promešajte i pustite da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Cilj je da alkohol što manje ispari, pa zato vodite računa da vino ne vri sve vreme. Na kraju ubacite drugu tanko isečenu krušku, i poslužite toplo.

(foto izvor: www.bojongourmet.com)
(foto izvor: www.bojongourmet.com)

Sirup od kuvanog vina sa narom

Ovaj recept će zasigurno oduševiti sladokusce i ljubitelje dekadentnih ukusa. Uostalom, ko može da odoli kombinaciji vina, nara i začina? Zrna crvenog bibera uneće toplu ljutinu u sirup, što će se savršeno uklopiti sa svim slatkišima koje njime budete prelili. Preporučujemo da ga koristite preko sladoleda i pita sa voćem.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)
(foto izvor: www.honestlyyum.com)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
1 šolja soka od nara
1 šolja žutog šećera
1 pomorandža
1 štapić vanile
½ muskatnog oraščića
2 štapića cimeta
2 komada zvezdastog anisa
3 kašičice crvenog bibera u zrnu

Pre nego što počnete, potrudite se da nabavite što kvalitetniji sok od nara, ili još bolje napravite ga sami. Prvo što onda treba da uradite jeste da na suvom tiganju 2-3 minuta istostirate biber i sve začine, osim vanile. Na taj način oni će otpustiti svoj miris i aromu. Štapić vanile isecite oštrim nožem, i izvadite njegovo „meso“ sa semenkama. Od pomorandže vam je potrebna samo kora, pa je ljuštilicom za voće i povrće pažljivo izdvojte. U šerpu sipajte vino, sok od nara, ubacite šećer, koru od pomorandže, vanilu, tostirane začine i biber. Kada vino prokuva, smanjite vatru i pustite da se krčka 30-40 minuta, dok tečnost ne ispari, i tako nastane gusta smesa. Nakon toga odložite sirup u frižider preko noći. Pre nego što budete koristili sirup, obavezno ga procedite, kako biste uklonili suvišne komadiće pomorandže, bibera i začina.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)
(foto izvor: www.honestlyyum.com)

Oznake:

belo vinocrveno vinohladnoćareceptizacinizima

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

3 koktela idealna za Dan zaljubljenih
Prethodni

3 koktela idealna za Dan zaljubljenih

Uživajte u ovim koktelima dok budete gledali dodelu Oskara
Sledeći

Uživajte u ovim koktelima dok budete gledali dodelu Oskara

Sledeći
Uživajte u ovim koktelima dok budete gledali dodelu Oskara
23.02.2019.

Uživajte u ovim koktelima dok budete gledali dodelu Oskara

Prethodni
31.01.2019.

3 koktela idealna za Dan zaljubljenih

3 koktela idealna za Dan zaljubljenih

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖