Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

AUTOR: Isidora Spasić 09 Feb, 2019
Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Tokom nepredvidivih zimskih dana, sve što želite jeste da se opustite uz neko toplo ukusno piće. Tu nastupa kuvano vino, jer mu jednostavno ništa nije ravno. Ali i ono zna da dosadi ako ga uvek pravite na isti način, zbog čega vam nudimo tri neobična recepta koji će vam garantovano pomoći da bez muke prebrodite i najstresnije hladne dane.

Piše: Isidora Spasić

Kuvano belo vino sa đumbirom i pomorandžom

Svi smo navikli da se kuvano vino uglavnom pravi od crnog (tačnije crvenog) vina, pa vi zato promenite rutinu i probajte ono od belog. Kada je sorta u pitanju, preporučuje se pinot grigio, jer svojom aromom asocira na grejpfrut, ananas i cimet. Đumbir će uneti ljutinu i odsečan ukus, koji će ublažiti citrusna nota slatke pomorandže. Začini će sve lepo izbalansirati, pa vam samo ostaje da uz dobro društvo, ili uz kvalitetnu knjigu, ispijate ovu originalnu kombinaciju.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Sastojci

1 flaša belog vina
1 komad svežeg đumbira (veličine palca)
2 pomorandže
8 kašičica žutog šećera
1 kašičica meda
5-6 komada klinčića
4-5 komada zvezdastog anisa
4 uska štapića cimeta

Đumbir oljuštite i iseckajte na tanke listiće. Jednu pomorandžu iscedite, a drugu isecite na kolutove. Zatim sve navedene sastojke ubacite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok vino ne počne da vri. Onda stišajte vatru i pustite da se vino lagano krčka 20 minuta. Poslužite odmah, dok je toplo.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Kuvano crveno vino sa brendijem i kruškom

Kada pravite kuvano vino, ideja nije da koristite skupu vrstu, već potpuno suprotno. S obzirom da će alkohol delimično ispariti tokom kuvanja, jeftinija vina su više nego dobrodošla. Solidan merlot dobro će ići uz ovu kombinaciju, koju znatno pojačava brendi za sve ljubitelje „dobre kapljice“. Kruška će asocirati na čuveni desert – kruške kuvane u vinu, a ovakvo kuvano vino rezervisano je za one koji vole jači i intenzivniji ukus.

(foto izvor: www.sbs.com.au)

(foto izvor: www.sbs.com.au)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
¼ šolje brendija
2 kruške
4 kašičice javorovog sirupa
1 štapić vanile
2 štapića cimeta
4-5 komada kardamona
4-5 komada klinčića

Kruške tanko isecite po dužini, a štapić vanile isecite po sredini, pa pažljivo izvadite njegov sadržaj. Onda sve sastojke i samo jednu krušku ubacite u šerpu, lepo promešajte i pustite da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Cilj je da alkohol što manje ispari, pa zato vodite računa da vino ne vri sve vreme. Na kraju ubacite drugu tanko isečenu krušku, i poslužite toplo.

(foto izvor: www.bojongourmet.com)

(foto izvor: www.bojongourmet.com)

Sirup od kuvanog vina sa narom

Ovaj recept će zasigurno oduševiti sladokusce i ljubitelje dekadentnih ukusa. Uostalom, ko može da odoli kombinaciji vina, nara i začina? Zrna crvenog bibera uneće toplu ljutinu u sirup, što će se savršeno uklopiti sa svim slatkišima koje njime budete prelili. Preporučujemo da ga koristite preko sladoleda i pita sa voćem.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
1 šolja soka od nara
1 šolja žutog šećera
1 pomorandža
1 štapić vanile
½ muskatnog oraščića
2 štapića cimeta
2 komada zvezdastog anisa
3 kašičice crvenog bibera u zrnu

Pre nego što počnete, potrudite se da nabavite što kvalitetniji sok od nara, ili još bolje napravite ga sami. Prvo što onda treba da uradite jeste da na suvom tiganju 2-3 minuta istostirate biber i sve začine, osim vanile. Na taj način oni će otpustiti svoj miris i aromu. Štapić vanile isecite oštrim nožem, i izvadite njegovo „meso“ sa semenkama. Od pomorandže vam je potrebna samo kora, pa je ljuštilicom za voće i povrće pažljivo izdvojte. U šerpu sipajte vino, sok od nara, ubacite šećer, koru od pomorandže, vanilu, tostirane začine i biber. Kada vino prokuva, smanjite vatru i pustite da se krčka 30-40 minuta, dok tečnost ne ispari, i tako nastane gusta smesa. Nakon toga odložite sirup u frižider preko noći. Pre nego što budete koristili sirup, obavezno ga procedite, kako biste uklonili suvišne komadiće pomorandže, bibera i začina.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…