Recept za omiljenu čokoladnu tortu Kristijana Diora
Prva asocijacija na Kristijana Diora jeste francuski modni dizajner i osnivač brenda visoke mode, koji je od početaka nakon Drugog svetskog rata do danas sinonim za eleganciju. Njegove kreacije ponela su velika imena Holivuda, čime je ušao u istoriju, a danas to čine njegovi naslednici koji oblače dame za velike događaje. Ipak, postoji i druga, manje poznata pasija koja je obeležila njegov život, a to je gastronomija. To nas nimalo ne čudi, jer je reč o čoveku koji je tragao za kultom lepote i savršenstvom, a više detalja o njegovom stilu života može se pronaći na stranicama knjige La Cousine Cousu-Main, koja je nastala u saradnji slavnog francuskog kuvara i kuće Dior. Izdanje je priređeno u digitalnoj formi, i objedinjuje omiljena jela i recepte koje je modni kreator rado poručivao. Najviše je uživao da provodi vreme sa prijateljima u poznatim lokalima u Parizu i Sen Tropeu. Pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku, jer ćemo sa vama podeliti kako se priprema jedna torta neobičnog naziva – Pompadur.
Kuvar je podeljen u 7 segmenata: supe, jela od jaja i predjela, riba, jela od živine, zatim ona od povrća, salate i deserti, što ukupno čini 25 različitih recepata. U redovima koji slede, pročitajte kako se pravi jedan od kreatorovih omiljenih slatkiša…
Pompadur torta
Potrebno je:
- 250 g čokolade
- 250 g putera
- 200 g šećera
- 4 jajeta
- 1 supena kašika brašna
- još 30 g putera
Priprema:
Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom, čiji recept vam donosimo u sledećem pasusu.
Engleski krem
Sastojci:
- 6 žumanaca
- ½ litra mleka
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 štapić vanile
Priprema:
Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu. Uživanje je zagarantovano!
Izvor: Elle España