• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Recept za omiljenu čokoladnu tortu Kristijana Diora

CityMagazine
15.05.2020. 2 Mins Read Recepti

Prva asocijacija na Kristijana Diora jeste francuski modni dizajner i osnivač brenda visoke mode, koji je od početaka nakon Drugog svetskog rata do danas sinonim za eleganciju. Njegove kreacije ponela su velika imena Holivuda, čime je ušao u istoriju, a danas to čine njegovi naslednici koji oblače dame za velike događaje. Ipak, postoji i druga, manje poznata pasija koja je obeležila njegov život, a to je gastronomija. To nas nimalo ne čudi, jer je reč o čoveku koji je tragao za kultom lepote i savršenstvom, a više detalja o njegovom stilu života može se pronaći na stranicama knjige La Cousine Cousu-Main, koja je nastala u saradnji slavnog francuskog kuvara i kuće Dior. Izdanje je priređeno u digitalnoj formi, i objedinjuje omiljena jela i recepte koje je modni kreator rado poručivao. Najviše je uživao da provodi vreme sa prijateljima u poznatim lokalima u Parizu i Sen Tropeu. Pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku, jer ćemo sa vama podeliti kako se priprema jedna torta neobičnog naziva – Pompadur.

Kuvar je podeljen u 7 segmenata: supe, jela od jaja i predjela, riba, jela od živine, zatim ona od povrća, salate i deserti, što ukupno čini 25 različitih recepata. U redovima koji slede, pročitajte kako se pravi jedan od kreatorovih omiljenih slatkiša…

Pompadur torta

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Potrebno je:

  • 250 g čokolade
  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 supena kašika brašna
  • još 30 g putera

Priprema:

Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom, čiji recept vam donosimo u sledećem pasusu.

Engleski krem

Sastojci:

  • 6 žumanaca
  • ½ litra mleka
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 štapić vanile

Priprema:

Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu. Uživanje je zagarantovano!

Izvor: Elle España

Tags:

čokoladna tortadigitalni kuvargastronomijakristijan dioromiljena hrana

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovaj čizkejk inspirisan je „Moneovim jezercetom“ iz Japana

Next

Za ovu ukusnu picu potrebno je samo 20 minuta

Next
16.05.2020.

Za ovu ukusnu picu potrebno je samo 20 minuta

Previews
14.05.2020.

Ovaj čizkejk inspirisan je „Moneovim jezercetom“ iz Japana

Najnovije

Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine
„Dnevnik Pauline P.“ otvara 19. Kids Fest
CityMagazine
Ovo su najbolje srpske serije u 21. veku: Prvo mesto je sve iznenadilo, a sigurno znate makar jednu repliku
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖