Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za omiljenu čokoladnu tortu Kristijana Diora

AUTOR: CityMagazine 15 May, 2020
Recept za omiljenu čokoladnu tortu Kristijana Diora

Prva asocijacija na Kristijana Diora jeste francuski modni dizajner i osnivač brenda visoke mode, koji je od početaka nakon Drugog svetskog rata do danas sinonim za eleganciju. Njegove kreacije ponela su velika imena Holivuda, čime je ušao u istoriju, a danas to čine njegovi naslednici koji oblače dame za velike događaje. Ipak, postoji i druga, manje poznata pasija koja je obeležila njegov život, a to je gastronomija. To nas nimalo ne čudi, jer je reč o čoveku koji je tragao za kultom lepote i savršenstvom, a više detalja o njegovom stilu života može se pronaći na stranicama knjige La Cousine Cousu-Main, koja je nastala u saradnji slavnog francuskog kuvara i kuće Dior. Izdanje je priređeno u digitalnoj formi, i objedinjuje omiljena jela i recepte koje je modni kreator rado poručivao. Najviše je uživao da provodi vreme sa prijateljima u poznatim lokalima u Parizu i Sen Tropeu. Pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku, jer ćemo sa vama podeliti kako se priprema jedna torta neobičnog naziva – Pompadur.

Kuvar je podeljen u 7 segmenata: supe, jela od jaja i predjela, riba, jela od živine, zatim ona od povrća, salate i deserti, što ukupno čini 25 različitih recepata. U redovima koji slede, pročitajte kako se pravi jedan od kreatorovih omiljenih slatkiša…

Pompadur torta

Potrebno je:

  • 250 g čokolade
  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 supena kašika brašna
  • još 30 g putera

Priprema:

Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom, čiji recept vam donosimo u sledećem pasusu.

Engleski krem

Sastojci:

  • 6 žumanaca
  • ½ litra mleka
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 štapić vanile

Priprema:

Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu. Uživanje je zagarantovano!

Izvor: Elle España

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…